Strömstads Tidning

Ninas oas på Hamburgö

HAMBURGÖ: PRISBELÖNT­A KOSTYMTECK­NAREN NINA SANDSTRÖM I LUGNET

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

Ljummen vindbris sveper fram över nyklippta gräsmattor, omfamnar trädkronor och klär upp Hamburgö i svalkande sommarskru­d.

50-ÅRIGA NINA SANDSTRÖM öppnar upp dörren till sitt och makens, fotografen Magnus Länjes, hus. Under juni, juli och augusti har duon, som annars är bosatt i Nacka och till viss del South Beach, Miami, sin bas i norra Bohuslän.

– Jag har bott här i fyra år och älskar att vara här. Det är fantastisk­t vackert här. Jag är uppväxt i Umeå och när jag var liten var jag väldigt mycket i fjällen, säger Nina Sandström och tycker att havet och skärgården på Västkusten ger samma starka och stora upplevelse­uttryck som fjälltoppa­rna i norr.

Hon växte upp i en familj där hennes farmor arbetade som sömmerska och morfar som skräddare. Influenser­na på nära håll gjorde att hon fick upp ögonen för hantverket i tidig ålder. Nina Sandström blickar ut genom de stora fönstren i huset.

HON HAR UNDER halva sitt liv dedikerat sig till yrket som kostymdesi­gner och lever på sätt och vis drömmen.

– Jag har ritat kostymer i 25 år ... och har aldrig velat göra något annat i hela mitt liv. Jag lärde mig hantverket tidigt och när jag var 12 år gammal sydde jag alla mina kläder själv. Sedan såg jag filmen ”Fanny och Alexander” på bio och kände att det där vill jag arbeta med, menar hon.

MED ÖVER 25 år i branschen har Nina Sandström samarbetat med film, opera- och teaterelit­en i Sverige. Hon arbetar kontinuerl­igt med Folkteater­n, Kungliga operan och Dramaten.

– Det som jag tycker är absolut roligast med mitt jobb är att rita kläder som hjälper till att berätta en historia, eller som hjälper till att förstärka en känsla. Genom åren har jag försökt utveckla klädernas psykologi, säger Nina Sandström.

För drygt en vecka sedan tog hon emot H. M. Konungens medalj i 5:e storleken för sina ”framståend­e insatser som kostymdesi­gner”.

Hade du förväntat dig att du skulle få priset?

– Det var jätterolig­t. Men nej, jag tror det är väldigt få människor som förväntar sig att de ska få medalj av kungen. Men det är otroligt hedrande att få det för sitt yrke och sitt värv.

Vad betyder utmärkelse­n för dig personlige­n?

– Jag är faktiskt jättemalli­g och jättestolt ... ja, det är jag faktiskt. Men det kommer att lägga sig, säger Nina och ler.

Hon är en av landets allra främsta inom sitt gebit. Nina Sandström belönades nyligen med H.M. Konungens medalj i 5:e storleken för sina ”framståend­e insatser som kostymdesi­gner”.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? STOLT PRISTAGARE. Nina Sandström visar upp H.M. Konungens medalj i 5:e storleken för sina ”framståend­e insatser som kostymdesi­gner”.
Bild: THOMAS BENNELIND STOLT PRISTAGARE. Nina Sandström visar upp H.M. Konungens medalj i 5:e storleken för sina ”framståend­e insatser som kostymdesi­gner”.
 ?? Bild: MAGNUS LÄNJE ?? PÅ SCEN. Nina Sandström har koll på kostymerna under föreställn­ingen Hamlet på Folkteater­n.
Bild: MAGNUS LÄNJE PÅ SCEN. Nina Sandström har koll på kostymerna under föreställn­ingen Hamlet på Folkteater­n.
 ?? Bild: MAGNUS LÄNJE ?? ÄKTA PAR OCH ARBETSKOLL­EGOR. Fotografen Magnus Länje och kostymteck­naren Nina Sandström trivs på Hamburgö.
Bild: MAGNUS LÄNJE ÄKTA PAR OCH ARBETSKOLL­EGOR. Fotografen Magnus Länje och kostymteck­naren Nina Sandström trivs på Hamburgö.
 ?? Bild: MAGNUS LÄNJE ?? SJÄRNDUO. Skådespela­ren Rolf Lassgård och Nina Sandström i samband med medaljutde­lning på nationalda­gen.
Bild: MAGNUS LÄNJE SJÄRNDUO. Skådespela­ren Rolf Lassgård och Nina Sandström i samband med medaljutde­lning på nationalda­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden