Strömstads Tidning

Ryggspecia­list gästade Rotary

- BOSSE KARLSSON

Vid senaste lunchmötet med Strömstad Rotaryklub­b höll ordförande­n i Strömstad Akademi, Peter Fritzell, ett föredrag på ämnet ”Onda och goda ryggar”.

Peter Fritzell inledde med att, trots rubriken, säga att ”de goda hoppar vi över idag och jag kommer mera att koncentrer­a mig på de onda ryggarna”.

Han förklarade att det är mycket som hänger samman med just ryggsmärto­r och med sig hade han en ”modell” av en ryggrad. Med utgångspun­kt från denna kunde han förklara var smärtorna kommer ifrån när en patient kommer och söker vård på grund av smärtor i ryggen. Doktorn kan då ställa en sannolikhe­tsdiagnos vad ”det onda” beror på.

PETER FRITZELL FÖRKLARADE att det kan vara mycket svårt att ställa diagnoser på ryggsmärto­r, då de kan bero på många olika orsaker. Som jämförelse – ett benbrott syns på röntgen och då vet läkaren vad han/hon skall göra.

Något som doktor Fritzell påpekade, var att det är bra om patienten kan definiera var smärtan känns, kanske går det ut i armen eller ned i benet.

Viktigt är att man kan berätta för läkaren om det är på framsidan, baksidan, insidan eller utsidan av benet/ armen det gör ont. De olika nerverna hör till olika kotor i ryggen och på så sätt kan läkaren utesluta något.

HAN FÖRKLARADE VIDARE att diskarna, mellan de olika kotorna i ryggen, nästan fungerar som ”krockkudda­r” och jämnar ut trycket mellan kotorna. Han visade också hur diskbråck ser ut, då har skyddet för kotpelaren krympt och ryggmärgen sipprar ut mellan kotorna. Han förklarade också Spinal Stenos.

Hur behandlar man då en person med ryggproble­m? Jo, ett sätt är att steloperer­a patienten. Även om det låter drastiskt kan patienten efter operatione­n röra sig bättre. Av de patienter som genomgått en steloperat­ion är omkring 75 procent nöjda ett år efter operatione­n.

HAN TALADE OCKSÅ om att när läkaren/sjukvården skall avgöra vem/vilka som skall opereras ställs doktorn inför valet av etiska principer.

Dessa faktorer måste en doktor alltid ta med när det skall bestämmas hur man skall gå vidare. Dessutom ställs läkarna ibland inför att patienten har svårt att förklara var ryggsmärta­n finns, vissa kanske inte helt behärskar språket och då blir det av naturliga skäl ännu svårare för doktorn.

Det kan vara mycket svårt att ställa diagnoser på ryggsmärto­r.

 ?? Bild: PRIVAT ?? PETER FRITZELL. Ryggspecia­list och ordförande i Strömstad akademi.
Bild: PRIVAT PETER FRITZELL. Ryggspecia­list och ordförande i Strömstad akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden