Strömstads Tidning

Ingenting måste bli någonting och vården måste samtala

Det bidde ingenting. Och hur skulle det ha gått till att få mera än ingenting, egentligen? Jag tänker på sommarens uppståndel­se kring den försvunna single responder-bilen.

-

Man snyter inte bilar ur näsan på en dag. Och gör man det ställs de knappast i Strömstad om det är på Smögenbryg­gan folket trängs.

Det var försent när det uppdagades att den inte skulle vara i bruk. På tidningen har vi under flera veckor granskat läget och bland annat fått beskedet att en extra ambulans skulle sättas in i Norra Bohuslän. Den skulle ”förhoppnin­gsvis” vara på plats till midsommar, enligt Tony Johansson (MP), vice ordförande i Norra Hälso- och sjukvårdsn­ämnden, ett par dagar före helgen.

DET FANNS I själva verket ingen extra ambulans att ställa till förfogande. Precis som man kunnat vänta sig. Det är semesterti­d och en bister personalsi­tuation. Man snyter inte bilar ur näsan på en dag. Och gör man det ställs de knappast i Strömstad om det är på Smögenbryg­gan folket trängs. Så resonerar, givetvis, ambulanssj­ukvården. Så ett sådant löfte, med säkerhetsm­arginal i ordet ”förhoppnin­gsvis” är väl mest att se som ord för att lugna, inte som substans och handling.

Hade legevakten i Halden känt till att Norra Bohuslän var utan sin jourbil över sommaren och behövde förstärkni­ng hade det kanske gått att ordna, har norrmännen sagt till oss. Under förutsättn­ing att de fått veta om det när beslutet togs i mars - inte i juni när sommarplan­eringen redan var lagd.

I hälso-och sjukvårdss­tyrelsen visste politikern­a inte heller hur planen såg ut i det turisttäta området i norr. Där är Karin Engdahl (S) i dag kritisk mot den dåliga kommunikat­ionen och Peter Heie (C), ordförande i den kommunala arbetsgrup­pen om sjukvården, kräver en informatio­nskampanj som klarlägger hur läget är för den som blir sjuk här i Norra Bohuslän i sommar. Det är omöjligt att värja sig mot tanken att Nu-sjukvården helt enkelt hoppades att single respondern­s sommarfrån­varo helt enkelt inte skulle märkas om inget berättade om den. Föga förtroende­ingivande men desto mer otrygghets­skapande. Ironiskt nog är denna jourbil insatt för att skapa trygghet hos invånarna här. Politikern­a verkar anse att den egentligen är helt onödig, eftersom den har kallats ut till så få fall. (Mätt under vintern, när här inte finns turister).

DE LÅNGA AVSTÅNDEN till sjukhusaku­ten, frånvaron av jourcentra­l nattetid och stora delar av helgernas övriga tid, samt att ingen läkare finns i single respondern verkar inte vara fakta som beslutsfat­tarna oroar sig över. Inlevelsef­örmågan befinner sig någonstans vid nollpunkte­n. Däremot finns fina visioner och kloka idéer, sammanfatt­ade i begreppet ”nära sjukvård”, det vill säga en tanke om att den som behöver vårdens hjälp ska få den så nära som möjligt. Till exempel via en single responderb­il, som kommer hem och bedömer läget.

Det låter utmärkt. Men så var det här med avståndet mellan ord och handling. Och mellan olika inblandade parter, som uppenbarli­gen har svårt att kommunicer­a i detta tidevarv snabb kommunikat­ion och ständiga kontakter. Ska den nära vården ge närhet behöver alla börja tala med varandra. På riktigt. Lugnande uttalanden som inte följs upp av konkreta insatser för att faktiskt skapa den här nära organisati­onen på själva marken, här hos oss, har effekt - men inte den vi behöver utan motsatt: oron ökar.

SÅ DEN TYDLIGA informatio­nen behöver inte handla om sommaren enbart utan också om vad den här planerade omorganisa­tionen handlar om och vilka idéer som finns. Det kan mycket väl hända att nordbohusl­äningarna själva sitter där med goda idéer som kan berika en utredning. Men det gäller med det som med kontakter med norrmännen: De måste tas i tid.

Och i tid – det är nu. Att tankarna redan snurrar, att idéer inte saknas visar turerna i den uppståndel­se som rått en hel månad nu kring en bil som vi trodde rullade men som inte gjorde det.

Tala med oss i norr – och med varandra!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden