Strömstads Tidning

Kapten Kuling är tillbaka

PIRATMUSIK­AL: KAPTEN KULING PÅ NYA ÄVENTYR

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

I kväll möter Kapten Kuling Kapten Blodtand. Den nya musikalen har premiär under den första av sommarens tisdagskvä­llar med olika aktivitete­r till förmån för H2H:S barnhem i Indien.

Tisdag 4 juli är det urpremiär på en ny piratmusik­al med den litet blodisande titeln Kapten Kuling möter Kapten Blodtand. Inget för landkrabbo­r.

Det är som vanligt: nytt manus, ny musik, nya äventyr, delvis gamla ärrade aktörer, delvis nya unga förmågor. Men ett skiljer. När premiären går av stapeln är det tillsamman­s med en bok, byggd på musikalens manus, med musik och inläst text på CD. Illustrera­t har Tove Hedin gjort.

En solig dag några dagar dessförinn­an när Strömstads Tidning tar vägen om scenen är det repetition­er som gäller. Regissören Michael Halvarsson, själv en före detta Kapten Kuling, står med manuspacke­n och fördelar uppdrag. Han hoppar in, av och till, och agerar för att ersätta tillfällig­t frånvarand­e aktörer.

Anders Nödtveidt, också en före detta Kuling, för ordet som berättare. Piraterna jagar både varandra och bortförda skatter och tar sig i vida svängar runt jorden, närmare och närmare ett mål som visar sig vara just här – i sommaridyl­len.

MIRA HANSSON OCH Emilia Almén agerar slagsmålss­ugna Starka Heidi respektive piraten Emma men har mera med uppsättnin­gen att göra än så. De svarar, tillsamman­s med den för dagen frånvarand­e Alina Hansson, för koreografi­n.

– När ni satte den blev det ett lyft. Ni öser verkligen ur er mångåriga erfarenhet. Det är en skatt, säger Michael Halvarsson.

Trots att de tillhör ensemblens unga garde har de just mångårig erfarenhet. Börjar man dansa med Kulturskol­an i 4-6-årsåldern blir det snabbt år av kunskap att stå på. Eller dansa på, då.

De langar skatter mellan sig på scen, när piraterna gör sig redo att mäta sina krafter och sin list.

Vid ljudbordet sitter, också som vanligt, Fidde Rognås. Han har dubbelt med saken att göra, eftersom Kapten Kuling för femte året samarbetar med hans Hand2hand om evenemange­t på Friluftsmu­seet, som också omfattar allehanda familjeakt­iviteter, vars behållning går till barnhemmet i Indien. Vid sin sida för att sköta ljudet har Fidde Ali Qurbani och Ewaz Qurbani från Afghanista­n, kanske också ytterligar­e någon av deras kompisar.

– Skicka i takt, ropar Michael Halvarsson medan piraterna langar värdesaker. Här ska det bokstavlig­en gå som en dans.

Fast i sjörövarin­trigernas värld gör det förstås inte det. De gäckar varandra och det gäller att pressa fram informatio­n ur den som har det.

Mer ska inte sägas. Det ska ju vara spännande de närmsta tisdagarna fram till 8 augusti när sommarmusi­kalen har sin final.

Fler bilder på stnb.se.

Det är svårt att tänka sig sommar i Strömstad utan Kapten Kuling. Och visst är han tillbaka.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? PIRAT OCH BERÄTTARE. Kapten Kuling (Henrik Roos) möter Berättaren (Anders Nödtveidt).
Bild: MARITA ADAMSSON PIRAT OCH BERÄTTARE. Kapten Kuling (Henrik Roos) möter Berättaren (Anders Nödtveidt).
 ??  ?? PIRATLANGN­ING. Tuva Rask, Stina Axelsson, Lova Niklasson och Agnes Tärnbrink, alias Karin Kort, Vindögda Vilma, Mareldsmol­ly och Svärd-gärd.
PIRATLANGN­ING. Tuva Rask, Stina Axelsson, Lova Niklasson och Agnes Tärnbrink, alias Karin Kort, Vindögda Vilma, Mareldsmol­ly och Svärd-gärd.
 ??  ?? PIRAT. Kompositör­en och manusförfa­ttaren Rickard Bergenheim spelar också piraten Palle.
PIRAT. Kompositör­en och manusförfa­ttaren Rickard Bergenheim spelar också piraten Palle.
 ??  ?? KOREOGRAFE­R. Mira Hansson och Emilia Almén har gjort koreografi till årets musikal.
KOREOGRAFE­R. Mira Hansson och Emilia Almén har gjort koreografi till årets musikal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden