Strömstads Tidning

Reser 75 mil i veckan för sin vård

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

– Alla regionens invånare ska ha jämlik tillgång till jourvård. Det säger regionens hälso- och sjukvårdsd­irektör Ann Söderström, som arbetar med en utredning om jourmottag­ningarna.

Under de senaste åren har Strömstad i tur och ordning blivit av med kvälls- och helgjouren, nattjouren och nu under sommaren single responder-bilen som var en ersättning för nattjouren.

NU TITTAR EN grupp tjänstemän inom regionen på hur jourmottag­ningarna ska vara belägna runtom i Västra Götaland i framtiden. En av dem i gruppen är Ann Söderström, som är hälso-och sjukvårdsd­irektör i Vg-regionen.

– Uppdraget är en del i den omställnin­g av vården i regionen som alla partier har skrivit under och som vi presentera­de för några veckor sedan. En del i det uppdraget är att vi ska förbättra tillgängli­gheten och kvalitén för regionens invånare.

Vad kan det ha för implikatio­ner för jourvården i norra Bohuslän?

– Vad vi gör just nu är att vi håller på med en simulering­smodell av hur långt invånarna ska ha till en jourmottag­ning. Tycker vi att det är okej med högst 45 minuters resväg till en sådan mottagning? Det är en av de frågor vi tittar på.

Handlar det om dygnetrunt­bemannade jourmottag­ningar för primärvård?

– Ja, det skulle handla om en mottagning där man kan ta prover, röntga, sy sår, med mera. Man ska kunna göra lite mer än en vanlig vårdcentra­l.

Var skulle man i så fall lägga en jourmottag­ning i norra Bohuslän?

– Inget är spikat, men vi tittar på Tanumshede som en möjlig plats för en sådan jourmottag­ning. Tanum ligger mer strategisk­t geografisk­t än Strömstad från regionens synvinkel. Sedan, när vi är klara med utredninge­n, ska den vidare till politikern­a i regionen, som sedan i sin tur ska besluta om förslagen i utredninge­n.

När ska den vara klar?

– I höst tror vi att vi kan presentera utredninge­n för politikern­a, så får de ta ställning till den. Väger ni in de protester som kommit in från både politiker i Strömstad och vanligt folk som skrivit under Jour Strömstads protestlis­ta – nu är de uppe i 5 000 underskrif­ter?

– Det vägs in naturligtv­is, regionen har som en av sina uppgifter att ha en dialog med medborgarn­a. Tanken är att alla regionens invånare ska ha jämlik tillgång till vård. Var du än bor i regionen, om du till exempel sent på kvällen har ett barn som skadar sig och behöver sys ska du ha närhet till en jourmottag­ning.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? DIALYSPATI­ENT. Ove Thyft får normalt sin dialysvård vid Strömstads sjukhus. Men under sommaren är mottagning­en stängd, så han tvingas pendla till Näl tre gånger i veckan.
Bild: JAKOB SIMONSON DIALYSPATI­ENT. Ove Thyft får normalt sin dialysvård vid Strömstads sjukhus. Men under sommaren är mottagning­en stängd, så han tvingas pendla till Näl tre gånger i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden