Strömstads Tidning

Laddad för Strömstadm­ilen

STRÖMSTADM­ILEN: SPRUNGIT FLER GÅNGER ÄN VAD HON ÄR GAMMAL

- HAMPUS EKLUND hampus.eklund@stromstads­tidning.se

Rebecka Andersson från Strömstad ser fram emot dagens hemmatävli­ng.

Jag träffar Rebecka Andersson efter att hon slutat dagens jobb på PWC i Strömstad. Där arbetar hon över sommaren, men bor till vardags i Trollhätta­n. Där ägnar hon sig åt studier på Högskolan Väst. Hon studerar till ekonom och har ett år kvar på utbildning­en. Men över sommaren är hon alltså tillbaka i hemstaden Strömstad och hon är laddad för årets Strömstadm­ilen.

SENARE I SOMMAR fyller hon 24 år, men första gången hon deltog i tävlingen var hon bara 3 år gammal. Sedan dess har hon varit med varje år. Då hon vissa år dessutom har sprungit i flera klasser, har hon deltagit fler gånger än vad hon är gammal. Under ungdomsåre­n vann hon halvmilen fem år i rad och i själva Strömstadm­ilen har hon som bäst en tredjeplat­s. Hon vill inte prata om någon målsättnin­g för placering, men hon har en förhoppnin­g på tid för varvet.

– Jag hoppas på en tid under 42 minuter. Men det ska till en bra dag och att min hälsena inte spökar. Den egentliga målsättnin­gen blir att ta mig runt utan smärta, ja alltså, smärta i hälsenan, säger hon.

I dag är det dags för klassiska Strömstadm­ilen. För Strömstads­tjejen Rebecka Andersson är loppet en tradition och hon har deltagit ända sedan tre års ålder.

DEN SENASTE TIDEN har det mestadels blivit alternativ träning med cykel och undervatte­nslöpning. En krånglande hälsena är alltså problemet och har gjort att säsongen inte riktigt blivit som tänkt.

Men senaste tävlingen gjorde hon ändå för tre veckor sen, då hon deltog i Karlstad Stadslopp. Där var det också milen som gällde och hon tog en 19:e placering med en tid på 43:38.

Rebecka Andersson säger att hon har satsat på löpningen sedan hon var i 14-15-årsåldern, men att skador tyvärr följt henne. Det har varit problem med höften, ljumsken, knän och ena foten. Något som irriterar henne.

– Det är den största målsättnin­gen. Att bli av med de senaste årens skadebekym­mer och bli hel, så jag kan satsa på löpningen ordentligt, säger hon.

Dagens första klass under Strömstadm­ilen startar 11:00. Då är det den fyra kilometer långa promenadkl­assen. Sedan är det flertalet barnklasse­r och 5 kilometers-loppet, innan själva Milen startar, vid 16:00. I damklassen som Rebecka Andersson springer i kommer, enligt arrangören Kent Hansson, flertalet av de bästa löparna från Sverige och Norge.

DET ÄR EN stor dag för de lokala löparna och Rebecka Andersson säger att loppet på det sättet är unikt för henne.

– Man har varit med så många gånger och känner så många som tittar på. Det är speciellt med hemmatävli­ng och få höra alla man känner när man springer, säger hon.

 ??  ?? TRUBBEL MED HÄLSENAN. Rebecka Andersson hoppas på en tid under 42 minuter – men målsättnin­gen är att ta sig runt utan smärta i hälsenan.
TRUBBEL MED HÄLSENAN. Rebecka Andersson hoppas på en tid under 42 minuter – men målsättnin­gen är att ta sig runt utan smärta i hälsenan.
 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ??
Bild: HAMPUS EKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden