Strömstads Tidning

Flyktingfr­ågan tär på Europasama­rbetet

- EVA FORSLUND Liberala Nyhetsbyrå­n

Juli månad innebär varmare väder och lugnare vatten, och därmed att fler försöker ta sig över Medelhavet till Europa.

FLYKTINGFR­ÅGAN. Precis som tidigare år betyder det att de länder som ligger geografisk­t nära krigsdrabb­ade och fattiga länder överbelast­as. I år säger Italien ifrån; landet klarar inte av fler flyktingar. Det är inte konstigt. Hittills under 2017 har 85 000 personer flytt från Libyen och räddats till Italien. Det är en ökning med 20 procent jämfört med i fjol. Bara sista veckan i juni kom runt 12 000 till landet. En rapport från UNHCR (3/7) slår larm om att fler flyktingar väntas. Antalet som tar sig från Libyen till Italien har ökat de senaste åren, trots att vägen blivit farligare och smuggelpri­serna högre, och UNHCR ser inga skäl till varför antalet flyktingar skulle sluta öka.

Vad som däremot är anmärkning­svärt är hur svårt det är för EU att nå en långsiktig lösning på problemet. Att Libyen ligger nära Italien är inte någon nyhet, och Italiens behov av hjälp är inte något nytt för i år. I juni skulle EU:S medlemslän­der ha kommit överens om ett gemensamt kvotsystem för asylsökand­e. Men Polen, Ungern och Tjeckien går inte

Som man sår får man skörda, och Italiens kris är ett resultat av den bristande samarbetsf­örmågan.

med på att alla länder ska ta emot flyktingar. Samarbetet misslyckad­es.

Som man sår får man skörda, och Italiens kris är ett resultat av den bristande samarbetsf­örmågan. Nu försöker man diskutera sig fram till en lösning. En handlingsp­lan lades fram av kommission­en i början av juli, och efter att ha träffats i Tallinn under torsdagen (6/7) bedyrade EU:S inrikes- och migrations­ministrar än en gång att Eu-länderna ska vidta “alla nödvändiga åtgärder för att garantera att alla som kan omfördelas från Italien gör det”. Men inga formella beslut togs.

Frågan är hur länge EU kan undvika att på riktigt ta tag i migrations­politiken. Efter mötet i Tallinn utlovades visserlige­n mer ekonomiska bidrag till Italien och tydligare regler för hjälporgan­isationern­a som är verksamma vid Libyens och Italiens kuster. Men tidigare samma vecka visade Österrike sin bristande samarbetsv­ilja genom att förstärka sin gräns mot Italien. Under mötet pratades också om ett ökat samarbete med den libyska kustbevakn­ingen. Detta trots att Amnesty samma dag hade släppt en rapport som i hårda ordalag kritiserad­e EU:S samarbete med Libyen.

Löftena om lösningarn­a lyser av brist på långsiktig­het. Det räcker inte att ge vaga löften om förbättrin­g, som sedan resulterar i förhandlin­gar som slår slint. Nyligen hotade Italien med att stänga sina hamnar för flyktingbå­tar, vilket hade brutit mot internatio­nell rätt. Hittar man inte en lösning för att effektivar­e fördela de asylsökand­ena inom unionen kan Italiens enda alternativ bli att neka samtliga flyktingar tillträde.

Ju fler länder som tar den vägen, desto längre från en överenskom­melse rör sig EU. En union där länderna inte kan komma överens blir en försvagad union. Man undrar hur många fler år av flyktingkr­is som Europasama­rbetet klarar av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden