Strömstads Tidning

Pendlar till Näl mo

STRÖMSTAD: HAN MÅSTE RESA 75 MIL I VECKAN FÖR VÅRD

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Ove Thyft bor på Rödshöjden i en handikappa­npassad lägenhet. På grund av komplikati­oner med sin sjukdom, han har diabetes sedan tre års ålder, fick han ena benet amputerat 2007. Han har dessutom förlorat flera fingrar. Hans diabetes har också lett till njursvikt och sedan 1995 har han därför fått dialys på Strömstads sjukhus. Den vården behöver han tre gånger i veckan, måndag, onsdag och fredag.

MEN NU ÄR det slut med det – sedan en tid tillbaka finns det ingen personal på dialysmott­agningen i Strömstad. De två sköterskor­na där har sagt upp sig. I stället måste Ove Thyft resa ner med sjuktransp­ort till Näl tre gånger i veckan.

– Det blir 75 mil i veckan. Och jag är inte ensam, vi är nio njurpatien­ter från norra Bohuslän som numera måste resa ner till Näl och tillbaka. Hur känns det att behöva resa så mycket för din återkomman­de vård?

– Man får lägga väldigt mycket tid och det är förstås inte bra för livskvalit­én. Det går nio timmar av min dag varje gång jag åker ner till Näl och det är ju tre gånger i veckan. Det är väldigt tröttsamt.

Ove Thyft måste alltså lägga 27 timmar i veckan på att få dialysvård. Och eftersom han åker taxi fram och tillbaka blir det en rätt saltad resenota.

– Om man räknar med att det kostar 150 kronor per mil blir det 600 000 kronor bara i resekostna­der för mig på ett år. För en patient! Det räcker gott och väl till en sjuksköter­sketjänst, säger Ove Thyft.

Dialysmott­agningen i Strömstad har stängt. Nu måste Strömstads­bon Ove Thyft resa till Näl tre gånger i veckan – det blir 27 timmar i veckan han får lägga på sin vård.

– Dessutom är det ju packat som i en sardinburk på Näl, vad händer om det kommer ännu fler njurpatien­ter som behöver dialysvård där? De har inte kapacitet att ta emot fler. Vad skulle du vilja säga till dem som bestämmer över vården i regionen?

– Jag skulle vilja säga att ni kan ju se Strömstad som en avlastning för Näl. Här finns en jättebra dialysmott­agning som står oanvänd nu, det är ju en kapitalför­störing utan dess like. Se till att rekrytera personal, säger Ove Thyft.

– Jag tycker det verkar som om de som styr inte vill att Strömstad ska vara en del av regionen.

"Vi är nio njurpatien­ter från norra Bohuslän som numera måste resa ner till Näl och tillbaka”

OVE THYFT

Gunilla Cederbom är verksamhet­schef för specialist­medicin inom Nu-sjukvården. Hon beklagar sommarens stängning av dialysmott­agningen i Strömstad.

– Det är inget vi önskar, det är jättevikti­gt att ha den mottagning­en, både för patientern­a där och som avlastning för Näl. Men personalen räcker tyvärr inte till på sommaren. Kommer ni att kunna öppna den igen efter sommaren?

– Det är vår ambition, vi ska försöka bemanna mottagning­en. Man kan förhoppnin­gsvis få till ett rotationss­ystem där sköterskor är i Strömstad vissa dagar och på Näl andra dagar i veckan. Vi är i en rekryterin­gs- och utbildning­sprocess just nu.

 ??  ?? LÅNGA RESOR. Strömstads­bon Ove Thyft tvingas nu pendla till Näl tre gånger i veckan, och lägger sammanlagt 27 timmar i veckan på sin vård.
LÅNGA RESOR. Strömstads­bon Ove Thyft tvingas nu pendla till Näl tre gånger i veckan, och lägger sammanlagt 27 timmar i veckan på sin vård.
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ??
Bild: JAKOB SIMONSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden