Strömstads Tidning

Återigen bryggs det Strömstads­öl

The Piraya Brewery

- HAMPUS EKLUND 0526-62 40 00 hampus.eklund@stromstads­tidning.

Efter två års av förberedel­se bryggs det nu öl i Strömstad. The Piraya Brewerys Strömstads­öl finns denna sommar på restaurang­er runt om i staden.

Högsommare­n är här och turister väller in i staden. Solen strålar starkt över Strömstad denna onsdag, men den har The Piraya Brewerys bryggare Calle Bergström knappt sett. Klockan närmar sig 16:00 och han har varit i bryggeriet sedan 04:30. Resultatet har under dagen hittills varit bra säger han, men höjer också ett varningens finger för att det kan vända fort.

– Det tar sina 12 timmar med en bryggning. Iallafall för mig som nybörjare, säger han leendes och påtagligt trött av dagens arbete.

DET VAR FÖR cirka två år sen som arbetet med ett lokalt bryggeri startades. Då med projektnam­net Strömstads Bryggeri. Det namnet var dock inte tillgängli­gt och då blev det något helt annat. Valet föll på The Piraya Brewery. Ett namn med attityd, vilket Calle Bergström tycker passar bra när det handlar om just ölvarumärk­e. Men de första ölen från bryggeriet heter Strömstad Pilsner och Strömstad IPA. Just nu finns de båda på flaskor på restaurang­er i området, men även på fat serveras den på Calle Bergströms egen restaurang Göstases.

– Första steget är att sälja ölen till restaurang­er. Efter det ska vi satsa på att få ut ölen på Systembola­get. Efter det kanske rederier blir nästa steg. Vi får se hur det går, säger han.

ÄVEN OM ARBETET startade för nästan två år sedan, var det inte förrän i april i år som själva bryggandet startade. Bergström beskriver en stor process med pappersarb­ete och få i ordning med utrustning. Sen kom arbetet med att få fram god öl. Än större blir arbetet när allt ska skötas internt. Det gäller bryggande, buteljerin­g och försäljnin­g. Han säger att det varit både med- och motgångar. Varje bryggning ger 500 liter öl, som sedan ska vidare in en tank för avkylning. En sådan tank rymmer 1 000 liter och just nu har bryggeriet fyra sådana tankar. För att fylla allihop krävs det alltså åtta bryggninga­r och varje bryggning kräver dessutom att Bergström är fullt fokuserad, då ett litet misstag kan göra ölen oanvändbar. Processen har gett Bergström stor respekt för dem som gör riktigt bra öl. * Vad: Lokalt Strömstads­bryggeri.

* Aktuellt: Strömstad Pilsner och Strömstad IPA.

* Var: Lokala restaurang­er. Heat, Skagerack, Daftö, Strömstad Spa och Göstases.

* Bryggare: Calle Bergström.

– Det är hårt jobb, men det är nu det riktigt roliga arbetet börjar. Nu går vi all in, och vi vill göra god öl till många människor, säger Calle Bergström.

DET ÄR ÖVER 50 år sedan öl bryggdes i Strömstad. Men nu finns det alltså öl som represente­rar staden igen. Nu återstår bara att se om den förblir lokal eller en rikstäckan­de klassiker.

 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ?? THE PIRAYA BREWERY. Bryggare Calle Bergström håller här på med förarbetet till bryggeriet­s Strömstad IPA.
Bild: HAMPUS EKLUND THE PIRAYA BREWERY. Bryggare Calle Bergström håller här på med förarbetet till bryggeriet­s Strömstad IPA.
 ??  ?? LOKALÖL. Även om namnet Strömstads Bryggeri inte fanns tillgängli­gt, finns fortfarand­e stadens namn med i The Piraya Brewerys två första öl.
LOKALÖL. Även om namnet Strömstads Bryggeri inte fanns tillgängli­gt, finns fortfarand­e stadens namn med i The Piraya Brewerys två första öl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden