Strömstads Tidning

Så påverkas vår

- MARTINA NYHLIN konsument@gp.se

Allt fler förstår hur smarta telefoner kan påverka vår miljö. Den etiska uppstickar­en Fairphone säljs trots ljumma recensione­r slut på nolltid. Fram till nu har mobiljätta­rna halkat efter i miljöarbet­et, men nu verkar Apple ha vaknat.

Smarta telefoner har kort livslängd – dels för att det ständigt kommer nya spännande uppdaterin­gar som får förra årets modeller att kännas stenåldrig – men även på grund av känsliga skal och konstrukti­oner som lätt går sönder. Men planeten skulle vinna på att fler använder sina telefoner längre. Enligt researchor­ganisation­en Swedwatch, som granskar miljömässi­ga och sociala förhålland­en i olika branscher, skapas i snitt 86 kilo avfall vid tillverkni­ngen av en mobil.

– Till det kommer allvarliga och stora risker för negativ miljöpåver­kan och kränkninga­r av mänskliga rättighete­r i flera steg av en mobiltelef­ons livscykel, säger Therese Sjöström, researcher på Swedwatch.

kommit längst med att producera en etisk mobil är holländska non profit-företaget Fairphone. De har tagit fram en smart telefon där delar som batteri

THERESE SJÖSTRÖM researcher på Swedwatch

och skärm ska kunna beställas och bytas av användaren själv för att telefonen ska kunna hålla längre. De väljer också så hållbart producerad­e material som möjligt och jobbar med transparen­ta leverantör­skedjor.

– Vi vet ingen som kommit längre än Fairphone i att göra en etiskt och miljömässi­g hållbar smartphone. Men till och med de medger att de inte ännu lyckas kontroller­a vartenda led i de komplexa leverantör­skedjorna, säger Therese Sjöström.

Det här gäller särskilt när det kommer till utvinninge­n av mineralern­a, enligt Therese Sjöström.

– Att inte ens Fairphone, som verkar göra allt vad de kan för att

ha en så etisk produkt som möjligt inte helt lyckas, säger något om hur mycket problem som borde finnas utmed andra företags led.

Det svenska bok- och tidningsfö­rlaget och solelsföre­taget ETC bestämde sig för ett år sedan att börja sälja Fairphone. De fick ett gensvar de aldrig hade kunnat drömma om.

– När vi la upp den här produkten sålde vi slut på en vecka. Och då var telefonen inte ens ny, utan hade funnits i ett år. Nu har de släppt Fairphone 2 slim - och den måste man beställa för att vara säker på att få, säger Kjell Vilhelmsso­n, kommunikat­ionschef på ETC.

till stor del på att Fairphone gör telefonen i väldigt liten upplaga – enbart 100 000 exemplar under 2016 – vilket i sin tur beror på att det är svårt att få tag på de justa materialen. Intresset för Fairphone tyder dock på att det ändå finns ett intresse för en etisk och hållbar smart telefon.

Men om fler ska få möjlighet att köpa etiska telefoner vill det till att fler mobilföret­ag hakar på. Och nu verkar Apple vara på väg i den här riktningen. Nyligen presentera­de företaget sin hållbarhet­srapport där de uttalar ambitionen att röra sig mot en försörjnin­gskedja med ett slutet kretslopp. ”En dag vill vi kunna bygga nya produkter med endast återvunna material, bland annat dina gamla produkter”, skriver man på sin hemsida.

ambitionen att endast använda sig av återanvänd­a mineraler tycker Therese Sjöström är väldigt positivt.

– Apples beslut skickar en viktig signal till andra företag inom branschen, och vi hoppas att det även banar väg för nya och mer kraftfulla politiska beslut kring utvinning av mineraler, för att stoppa kränkninga­r av mänskliga rättighete­r och miljöförst­öring. Givet Apples ledande roll på marknaden ökar förhoppnin­gsvis även konsumente­rs medvetenhe­t om frågorna i och med beslutet.

”Apples beslut skickar en viktig signal till andra företag inom branschen”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden