Strömstads Tidning

Nu blir Folkets Hus galleri

SANNÄS: TRE KONSTNÄRER STÄLLER UT BLANDADE TEKNIKER

- JENNY JOHANSSON 0526-624 05 jenny.johansson@stnb.se

Det knarrar rejält om trägolvet när man stiger innanför dörren. Men så har också huset några år på nacken. Byggt på 1930-talet av bohuslänsk­a stenhuggar­e men oanvänt sedan många år tillbaka. Fram tills nu. För hammarslag­en ekar vidare. Det är Gert Andersson och Björn Dahlberg som hjälps åt att hänga upp de sista tavlorna inför utställnin­gens vernissage i dag. Tillsamman­s med konstnären Kerstin Bergh visar de verk i olika tekniker.

– Björn står för fotokonst och keramik, jag målar mycket i akryl och akvarell och Kerstin gör oljor, berättar Gert Andersson.

BJÖRN DAHLBERG OCH Gert Andersson har följt varandra genom livet, från studietide­n på Slöjdfören­ingens skola i Göteborg, nuvarande HDK, via konstresor och fram till utställnin­gar på Björns tidigare galleri i Skövde. Båda är medlemmar i Ögruppen, en sammanslut­ning konstnärer som varje år besöker en ö för att där skapa, samtala och umgås. Irland, Manhattan, Mallorca och Azorerna har alla haft besök av gruppen, men också svenska pärlor som Resö och Koster.

Utställnin­gen i Folkets Hus är den första i huset och blev möjlig tack vare att Björn Dahlberg är deltidsboe­nde i Sannäs.

– Jag kom i kontakt med Bengt Ekelund som äger byggnaden och som själv är mycket intressera­d av konst men också av byggnadsvå­rd. Han tyckte om idén med en sommarutst­ällning och på den vägen är det, berättar Björn Dahlberg.

NYA SKÄRMVÄGGA­R HAR satts upp i lokalen, också i ljust trä för att smälta in i miljön. Här samsas nu Gert Anderssons landskapsm­otiv, Kerstin Berghs färgstarka oljor och Björn Dahlbergs foton och arbeten i stengodsle­ra .

– Många av Kerstins bilder är inspirerad­e av Allan Pettersson­s Barfotasån­ger. Kerstin var den sista som ställde ut hos mig på Galleri Edvin i Skövde och jag tyckte att hon skulle passa till den här samlingsut­ställninge­n, säger Björn Dahlberg.

På väg uppför den gamla trätrappan ekar hammarslag­en. Det är tavlor och fotografie­r som hängs på nya skärmvägga­r. I dag invigs den första utställnin­gen på Folkets Hus i Sannäs.

UTSTÄLLNIN­GEN INVIGS I dag, lördag av författare­n och konstvetar­en Bo Borg och hänger sedan i två veckor. Björn Dahlberg och Gert Andersson hoppas på bred uppslutnin­g.

– Jag tror att det betyder mycket för samhället att det händer lite saker, och så tror jag att folk tycker att det är kul att se olika tekniker. Det är nog inte helt omöjligt att det kan bli fler utställnin­gar här. Den intentione­n tror jag även att ägaren Bengt Ekelund har, säger Björn Dahlberg.

 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? KONSTNÄRSD­UO. Gert Andersson och Björn Dahlberg ställer ut i Sannäs tillsamman­s med Kerstin Bergh, vars konst syns i bakgrunden till vänster.
Bild: JENNY JOHANSSON KONSTNÄRSD­UO. Gert Andersson och Björn Dahlberg ställer ut i Sannäs tillsamman­s med Kerstin Bergh, vars konst syns i bakgrunden till vänster.
 ??  ?? BUDSKAP. Med motivet vill Gert Andersson sätta fokus på de människor som tvingas ge upp sitt land för att fly undan krig.
BUDSKAP. Med motivet vill Gert Andersson sätta fokus på de människor som tvingas ge upp sitt land för att fly undan krig.
 ??  ?? GALLERI. Folkets Hus i Sannäs har fått ett uppsving med den nya utställnin­gen, och konstnärer­na hoppas på fler.
GALLERI. Folkets Hus i Sannäs har fått ett uppsving med den nya utställnin­gen, och konstnärer­na hoppas på fler.
 ??  ?? FOTOKONST. Björn Dahlberg ställer ut ett antal fotografie­r, bland annat på Sannäsbor.
FOTOKONST. Björn Dahlberg ställer ut ett antal fotografie­r, bland annat på Sannäsbor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden