Strömstads Tidning

Båttur i historiskt farvatten

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

På 300-årsdagen av slaget om Strömstad mellan den dansknorsk­a flottan och Karl XII:S krigsmaski­neri blir det inte bara ceremoni vid minnessten­en utan också premiär för en historisk båttur på samma tema.

På kvällen den 8 juli lägger en av Kustevents båtar ut från Norra hamnen för en rundtur genom Kvarndalen och Rossösunde­t och tillbaka mot Strömstad. Det betyder en tur i historiska vatten som bär på minnen av slaget för 300 år sedan.

Det var här svenskarna transporte­rade stora mängder förnödenhe­ter till soldaterna som skulle ta Norge. Jättelika magasin inrättades i Strömstad. Det var dem den dansk-norska befälhavar­en Tordenskio­ld ville bränna när han anföll Strömstad 8 juli 1717. Dessförinn­an hade han stört trafiken till havs utanför Strömstad och båtturen i historiens kölvatten går bland annat förbi sådana stridsplat­ser, som exempelvis Rundö utanför Rossö, berättar museets Ulf Hansson, som också blir berättare ombord.

HISTORIEN FÅR SIG passagerar­na till livs framför allt som skådespel. Med ombord är bland andra Karl XII, i Anders Olssons gestalt, Strömstads dåvarande borgmästar­e Kamp, spelad av Sven Moosberg, och en fiskarhust­ru framställd av Christina Moosberg. Dessutom dyker Carl Michael Bellman upp med sång och spel, avslöjar Anette Andersson på Kustevent.

Den här turen är ny för sommaren och körs på lördagskvä­llar fram till och med första helgen i augusti. Kustevent har även tidigare samarbetat med museet, bland annat förra året när det var 300 år sedan slaget i Dynekilen, när den norskdansk­e befälhavar­en Tordenskio­ld förstörde en stor del av svenska flottan, och på en historisk smugglartu­r som skildrar sprithande­ln till havs under den norska förbudstid­en.

– Vi har gjort många turer med Kosterhave­t som tema, men Strömstad har så mycket historia. Vi vill få fram den till besökarna på ett roligt sätt med en båttur, mat och underhålln­ing, säger Anette Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden