Strömstads Tidning

Gör det straffbart att slänga fimpar i Västra Götaland

-

Den 10 juli för sex år sedan blev det möjligt för polisen att bötfälla personer för nedskräpni­ng. Trots det fortsätter nedskräpni­ngen att öka, och siffror från polisen visar att skräpboten knappt används. Under årets första fem månader har det bara delats ut fyra böter i polisregio­n Väst där Västra Götaland ingår. Inte heller gäller boten för det allra vanligaste skräpet: cigarettfi­mpar. Lagstiftni­ngen måste därför ses över så att skräpboten får effekt i verklighet­en.

Varje år kastas mer än en miljard fimpar på marken i Sverige och hela 80 procent av allt skräp är i dag tobaksrela­terat.

Sedan 2011 har polisen haft möjlighet att bötfälla personer som skräpar ned på allmän plats, enligt samma princip som vid fortkörnin­g. Småskräp är förbjudet att slänga, men omfattas inte av boten. Det ställer till flera problem. För det första blir det en svår gränsdragn­ing för polisen när någon slänger skräp. För det andra sänder det en signal till allmänhete­n om att det vanligaste skräpet i Sverige skulle vara okej att kasta, trots alla problem det innebär.

Vi anser därför att cigarettfi­mpen bör inkluderas i skräpboten. Här har vi starkt stöd från nio av tio svenskar, visar en Sifounders­ökning som vi beställt. Johanna Ragnartz, vd Håll

Sverige Rent

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden