Strömstads Tidning

Hon hade 20 katter i sin bostad

- ANNA SILFVERSTO­LPE

Enligt reglerna får man max ha nio katter. När länsstyrel­sen besökte kvinnans bostad hittades tjugo. Flera katter hade tagits från sin mamma i förtid.

I början på året genomförde Länsstyrel­sen i Värmland en kontroll av en bostad. Kvinnan som bodde i bostaden hade då flera kullar med kattungar. Det trots att reglerna i djurskydds­förordning­en säger att man endast får ha två kullar per år, samt max nio vuxna katter samtidigt. Har man fler katter än så behöver man tillstånd från Länsstyrel­sen.

När kvinnan senare flyttade till Bohuslän gjorde Länsstyrel­sen i Västra Götaland ännu en kontroll. Då möttes de av femton katter i köket och i vardagsrum­met. I badrummet hittades ännu en hona med fyra kattungar. Totalt hade kvinnan tjugo katter. Att den ena honan och sin kull endast fick tillgång till badrummet såg inte länsstyrel­sen som ett problem.

– Jag antar att de som var på plats gjort bedömninge­n att det var tillräckli­gt stort för katterna, säger Elin Svensson, funktionsc­hef på enheten djurskydd.

Förutom att kvinnan bryter mot regler kring hur många katter man får ha, hade hon också fått flera katter från en annan person. De katterna hade tagits från sin mamma för tidigt. En av kattungarn­a var sjuk och hade diarré.

– En kattunge ska inte tas från sin mamma förrän de är minst tolv veckor, dessa hade tagits tidigare, berättar Elin Svensson.

Vidare tror Länsstyrel­sen att kvinnan föder upp katterna för att sedan sälja dem, då hon redan hade lagt ut flera katter på en försäljnin­gssida. Hon har nu en månad på sig att upphöra med verksamhet­en, alternativ­t ansöka om tillstånd.

– I första hand ber vi henne minska ner. Söker hon tillstånd måste det göras en bedömning ifall hon är lämplig som uppfödare eller inte.

Den vanligaste orsaken till att man har fler katter än vad som tillåts, är enligt Elin Svensson inte på grund av att man vill avla för att sedan sälja vidare.

– Oftast har man kanske två utekatter som inte är kastrerade och så blir det kullar som sedan i sin tur får fler kullar. Plötsligt står man med fler katter än man kan kontroller­a. Vi rekommende­rar alla att kastrera sina utekatter.

 ?? Bild: LÄNSTYRELS­EN I VÄSTRA GÖTALAND ?? SJUK. En av kattungarn­a var mager, tufsig i pälsen och hade diarré.
Bild: LÄNSTYRELS­EN I VÄSTRA GÖTALAND SJUK. En av kattungarn­a var mager, tufsig i pälsen och hade diarré.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden