Strömstads Tidning

Affären som har allt och lite till

Ett par flyttlådor med gamla grejer blev startskott­et på en nostalgisk och fascineran­de resa tillbaka i tiden. Lanthandel­smuseet på Rossö är i dag en självklar sommarutfl­ykt för många.

- JENNY JOHANSSON 0526-624 05 jenny.johansson@stnb.se

Måhända att det stora röda garaget inte ser så speciellt ut från vägen, men innanför dessa väggar gömmer sig en skatt för den historiein­tresserade. Redan på håll skvallrar portarna om dåtidens livsmedel och vikten av ett ordentligt och praktiskt hushåll. ”Tag Cloetta-mjölk, med den rätta smakbrytni­ngen” är bland annat budskapet på en av de färgglada emaljskylt­arna.

– Visst är det härligt? Förpacknin­garna och designen var så mycket snyggare förr. Det låg tid och tanke bakom, konstatera­r Peter Tingelholm, som tillsamman­s med sin svärfar Roland Andersson driver Rossö Lanthandel­smuseum sedan fem år tillbaka.

SJÄLVA RESAN DIT började dock ett år tidigare, då en kompis till Peter städade ur sitt hus och frågade om Peter ville ha några kartonger med gamla saker. Och därefter var bollen i rullning.

– Jag är en samlare och garaget blev snabbt fullt...

Tillsamman­s med Roland, som hade en hel del föremål på sitt håll, främst gamla emaljskylt­ar, tog idén om ett museum fart och dagens stora garage byggdes.

ATT STIGA IN där är som att flyttas 60-70 år tillbaka i tiden. Flera meter hyllor, ända upp till taket, rymmer tusentals plåtburkar och pappersför­packningar, alla i klatschiga färger och med snusförnuf­tiga uppmaninga­r. På locket till burken från Sockerbage­ribolaget står skrivet ”Låt burken aldrig stå utan lock. Låt burken alltid stå på svalt, fuktfritt ställe. Slå några lätta slag med flata handen på burkens yttersida före lockets aftagande”. Orden aldrig, utan, svalt och fuktfritt är kraftigt understruk­na.

DET TAR TID för ögat att vänja sig. Här får dåtidens klassiska lanthandel blomma ut flera gånger om. Torrvaror som pulvermos, nyponsoppa, kakao och kaffe trängs med pastiller, tvättmedel och sytillbehö­r. I taket hänger träskor, fotogenlam­por och kaffekittl­ar. Utbudet bjuder in till samtal och minnen.

– Vi hade några damer från äldreboend­et Hedegården på besök här, och det var fint att fika och höra dem berätta om allting som de kände igen. ”Åh, det där tvättmedle­t hade mamma när jag var liten” och så vidare, berättar Roland.

– Jag får ett lyckorus av det. Har alltid tyckt om att prata med äldre. Som liten var jag ofta uppe på mormors vind och stökade efter gamla saker, så intresset fanns redan då, minns Peter.

NÄR TID FINNS åker de tillsamman­s land och rike runt i jakten på värdefulla föremål. Värdefulla i den bemärkelse­n att de ska ge en skön känsla i magen.

– En resa gick till Gävle efter att vi hade hittat en gammal fin glasdisk. ”Vad är det för idioter som åker ända från Strömstad för något sådant?” sa gubben som sålde den, berättar Peter och skrattar.

I vintras satte han och Roland upp ytterligar­e 30 meter hyllor för att få plats med fler saker. Men fortfarand­e är det mycket som ligger nedpackat.

– Man blir egentligen aldrig klar med något sådant här. Det finns hur mycket som helst att göra och utveckla, men att hålla det på den här nivån är ändå lagom. Det viktigaste är att det blir ett levande museum, där människor kan få känna på sakerna och ta tid på sig. Men också komma tillbaka och upptäcka något nytt.

 ??  ??
 ??  ?? NOSTALGI. Roland Andersson och Peter Tingelholm driver sedan fem år tillbaka
NOSTALGI. Roland Andersson och Peter Tingelholm driver sedan fem år tillbaka

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden