Strömstads Tidning

Under ytan finns råvaran

Tång från havet kan användas till mycket. Men vilken tång passar bäst till vad? Den frågan låg till grund för årets tångkurs på Nordkoster.

- NORDKOSTER: EN DAG I TÅNGENS TECKEN APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se

Att tång numera är trendigt är ingen nyhet, men när är det bäst att plocka den? Och vilken sort smakar godast? Strömstads Tidning följde med på en tångkurs på Nordkoster.

– Tänk dig att det finns världens största svampskog under ytan som ingen någonsin plockar i, det är lite så det är fast med tång, säger kursledare­n Jonas Pettersson.

Fria Ord:

”I Gustav Junttis värld är skatt uppenbarli­gen något vedervärdi­gt”

Det finns mycket i naturen som går att äta, även under vattenytan. Det är något som de femton deltagarna i årets tångkurs fick lära sig mer om under en dag på Nordkoster. Och det är, precis som det låter, en kurs i tångkunska­p och dess användning­sområden.

Kursen arrangeras en gång per år sedan tre år tillbaka av företagen Kosters trädgårdar och Catxalot AB.

– I DAG ska vi lära oss att hitta god tång, det är lite som att plocka bär eller svamp. Tänk dig att det finns världens största svampskog under ytan som ingen någonsin plockar i, det är lite så det är fast med tång, säger Jonas Pettersson, från Catxalot AB.

– Men vi ska också få lära oss hur man plockar tång utan att förstöra naturen samt att olika typer av tång smakar olika. Precis som grönsaker så skiljer sig smakerna åt. En tomat och en morot smakar ju inte likadant, fortsätter Jonas Pettersson.

En del av kursen spenderade­s vid stranden på Norrvikarn­a där deltagarna fick en kortare introdukti­on i de olika tångartern­a och hur man bäst plockar tången. Det finns nämligen flerårig tång som kan bli upp till 30 år, och dessa måste man vara varsam med när man klippar dem. Blåstång och knöltång är exempel på detta.

ALL TÅNG I våra svenska vatten går att äta, men det gäller att smaka sig fram, all tång smakar nämligen inte så gott utan måste tillagas på ett speciellt sätt. Knöltång är väldigt seg och svår att tugga, därför rekommende­ras det att man först kokar den. Knöltången smakar lite som kapris.

Och vill man plocka fin tång, då får man ge sig ut när det är lite kalllare i vattnet.

– Tången är nästan bäst att plocka på våren rent generellt, men man kan redan börja plocka i slutet av januari. Tången blir sämre och sämre desto längre in på säsongen man kommer, säger Linnea Sjögren, från Catxalot AB.

– Men olika typer av tång har olika säsonger. Just nu i mitten av juli kan blåstången, knöltången och fingertång­en vara fin ett tag till.

EFTER INTRODUKTI­ONEN ÄR det dags att bege sig ut i vattnet för att hitta och skörda tång som sedan ska tillagas och ätas av deltagarna. Dock är havsvattne­t inte lika generöst med värme som solen. En av deltagarna tycker att det är extra kyligt.

– Det är som att vara på simskola i Norrland, kallt!

En tångsort som kan vara lite svår att hitta fin så här års är sockertång­en, även kallad brudslöja, som man kan dela upp i mindre bitar, steka och äta. Den smakar lite som grillchips, fast nyttigare. Sockertång­en växer från cirka en meters djup och nedåt. Tången påminner om krokodilsk­inn.

MALIN BAERBY FRÅN Strömstad var en av deltagarna som lyckades hitta en fin del av sockertång­en.

– Jag hittade lite sockertång som jag har klippt till. Det är första gången jag går en sådan här kurs, men det är intressant att få lära sig hur man bäst kan använda tång i matlagning, säger Malin Baerby. Var det kallt i vattnet? – Nej, jag tyckte att det var skönt. Jag badar året om, även när det är vinter, vilket är bra för då kan jag plocka tången när den är som bäst i januari.

– Jag är ju från Västkusten, vi badar även när det är kallt, avslutar Malin Baerby.

 ??  ?? SOCKERTÅNG. Malin Baerby från Strömstad, visar stolt upp sin sockertång.
SOCKERTÅNG. Malin Baerby från Strömstad, visar stolt upp sin sockertång.
 ??  ?? SKÖRD PÅGÅR. Jonas Pettersson och Malin Baerby letar efter tång.
SKÖRD PÅGÅR. Jonas Pettersson och Malin Baerby letar efter tång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden