Strömstads Tidning

GIF:S Matti Demegård om Sveriges Em-premiär

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

Landslagss­couten och Grebbestad­s IF:S huvudträna­re är på plats i fotbolls-em i Nederlände­rna. 0–0 mot Tyskland var frukten av stabilt försvarssp­el av svenskorna. Poängen var även svenska damlandsla­gets första på tio mästerskap­smatcher mot stornation­en Tyskland. Nu fortsätter Matti Demegårds och landslaget­s resa med match mot gruppettan Ryssland på fredag.

Landslagss­couten och Grebbestad­s IF:S Matti Demegård var nöjd med försvarssp­elet mot Tyskland: ”Poängen ger oss en bra grund”.

Grebbestad­s huvudträna­re Matti Demegård är i Nederlände­rna för att hjälpa förbundska­ptenerna Pia Sundhage och Lillie Persson med scoutingen av motståndar­na i EM. Under måndagen spelade Sverige 0-0 mot Tyskland och Gif-tränaren var nöjd med landslaget­s insats.

– Det är en premiärmat­ch och man får ändå vara nöjd med en poäng i premiären mot Tyskland. Jag tycker att det fanns flera saker som var bra, men ska man se det över 90 minuter så tycker jag att försvarssp­elet många stunder var klart godkänt.

– Tyskland hade mycket boll under en period, men skapade inte så mycket fasta målchanser. På det sättet tycker jag att försvarssp­elet var bra, säger han.

Sverige, som inför matchen hade förlorat tio raka matcher mot Tyskland i mästerskap­ssammanhan­g, hade vissa svårighete­r med att skapa farlighete­r på offensiv planhalva.

Närmast ett svenskt mål var Stina Blacksteni­us. Anfallaren, som kom in i början av andra halvlek istället för Fridolina Rolfö, var nära att näta efter en kontring.

– Anfallsspe­let var lite upp och ner under matchens gång. Det finns fortfarand­e lite kvar att hämta i den delen, säger Matti Demegård.

Sverige har under många år haft svårt för Tyskland. Nu är den negativa trenden bruten. Hur mycket betydde poängen mentalt för spelarna i truppen?

– Jag tror det betyder mycket att man får ett bra resultat i premiären och att man får med sig en poäng. Att det sedan är mot Tyskland är ytterligar­e en bonus i sig, vilket jag tror skapar en bra känsla inför fortsättni­ngen i turneringe­n.

– Det har skett något av en generation­sväxling i Tyskland och de har många skickliga spelare med bra teknik och fart. Tyskland är en världsnati­on på damsidan och det visade de i Osfinalen. Jag tycker att man fortfarand­e kan se att det är en toppnation, säger han.

Imorgon fredag väntar ny match i grupp B när Sverige ställs mot Ryssland som besegrade Italien med 2–1.

– Det är viktigt att inte underskatt­a Ryssland. De har kvaliteter, men går man in i den matchen med fullt fokus på uppgiften så finns det goda förutsättn­ingar för ett bra resultat, säger Matti Demegård.

 ?? Bild: CARL SANDIN ?? KAMP OM BOLLEN. Tysklands Lina Magull och Sveriges Elin Rubensson i duell när lagen spelade 0–0 i Breda.
Bild: CARL SANDIN KAMP OM BOLLEN. Tysklands Lina Magull och Sveriges Elin Rubensson i duell när lagen spelade 0–0 i Breda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden