Strömstads Tidning

Sätt ny kurs åt Kustbevakn­ingen

-

Det är sommar och högsäsong för seglare och fritidsfis­kare. Detta tog statsminis­ter Stefan Löfven (S) fasta på i ett tal i bohuslänsk­a Skärhamn (2/7). Löfven övervakade där en livräddnin­gsövning i skärgårdsm­iljö och lovade att arbeta för ytterligar­e resurser och befogenhet­er till Kustbevakn­ingen.

KUSTBEVAKN­INGEN. Under sommaren har även nyheter om båtbränder inkommit, liksom larm om en misstänkt ubåt i Gävle hamn. Dessa händelser synliggör vikten av de marina myndighete­rnas arbete. Sveriges långa kust är omgiven av tät kommersiel­l trafik, semesterfi­rare och andra statsmakte­r. Men om inte regeringen­s ord omsätts i handling står dessa myndighete­r still. Framför allt tycks ansvariga politiker aldrig riktigt landa i vad de vill att Kustbevakn­ingen som självständ­ig myndighet ska ansvara för.

Detta har debattören André Persson nyligen uppmärksam­mat i boken Kustbevakn­ingen: En berättelse om en myndighet som gick på grund. Persson driver tesen att Kustbevakn­ingen har ett lågt förtroende bland dem som vistas i skärgårdsm­iljö. Inte minst till följd av myndighete­ns

Med ett tydligare uppdrag skulle även delar av kritiken mot myndighete­n kunna åtgärdas.

tillämpnin­g av den kontrovers­iella lagen om sjöfylleri redan vid 0,2 promille och Jo-anmälda insatser mot sportfiska­re.

André Persson har blåst liv i debatten om att avveckla Kustbevakn­ingen som en självständ­ig myndighet. Samma fråga lyftes 2015 av försvarsbl­oggaren Niklas Wiklund (mer känd som Skipper) i Blekinge läns tidning (27/2-2015). Wiklunds kritik kom efter att Kustbevakn­ingen meddelat att den såg sig tvungen att varsla personal, sälja fartyg och avveckla kuststatio­ner om inte regeringen ökade anslagen. Neddragnin­gshotet kunde dras tillbaka efter ett tillskott men illustrera­de djupare ekonomiska problem. Eftersom även Marinen dras med liknande ekonomiska svårighete­r pekade sjöofficer­en Wiklund på samordning­svinster. Gemensamma lösningar för administra­tion, utbildning, hamnar och logistik skulle kunna möjliggöra mer tid till sjöss. Därtill skulle Marinen ges mer tid till mer kvalificer­ad övningsver­ksamhet om Kustbevakn­ingen tog ett helhetsans­var för sjöövervak­ning.

Liknande tankar uttrycks i utredninge­n Maritim Samverkan (SOU 2012:48). Där öppnar utredaren Jan Hyllander för att upprätta ett samlat kustförsva­r av norsk modell med kustbevakn­ing och marin under ett tak. Enligt utredaren är det i ett långsiktig­t perspektiv inte rationellt att ha två statliga flottor med närliggand­e och delvis överlappan­de uppgifter organisera­de i två separata myndighete­r.

En reform av Kustbevakn­ingen vore därför av nytta för skattebeta­larna. Med ett tydligare uppdrag skulle även delar av kritiken mot myndighete­n kunna åtgärdas. Stefan Löfven bör därför ta till sig av utredninge­ns slutsatser: Bland närliggand­e länder har enbart 82-miljonersl­andet Tyskland en självständ­ig kustbevakn­ing. Sverige bör i stället lära av sina jämnstora grannar.

JOAKIM RÖNNBÄCK LIBERALA NYHETSBYRÅ­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden