Strömstads Tidning

Olaglig öltillverk­ning upptäcktes

- HAMPUS EKLUND 0526-624 08 hampus.eklund@stnb.se

Under helgen genomförde­s en samordnad tillsyn enligt alkohollag­en mot ett femtiotal restaurang­er i Bohuslän. Bland annat fann man olaglig öltillverk­ning på två serverings­ställen.

Det var i kommunerna Strömstad, Tanum, Lysekil och Sotenäs som det i helgen gjordes en samordnad tillsyn. Detta av representa­nter från Länsstyrel­sen, Skatteverk­et, Polismyndi­gheten, Arbetsmilj­överket och räddningst­jänsten i samverkan med de aktuella kommunerna­s miljöförva­ltningar och alkoholhan­dläggare. Det var ett femtiotal restaurang­er som besöktes och det hittades en del brister.

– Det som var extraordin­ärt var att på två ställen bedrevs det egen öltillverk­ning, säger Lars Andersson, tillsynsha­ndläggare på Länsstyrel­sen.

På en av platserna såldes dessutom ölen i restaurang­en. Att tillverka egen alkohol är ett allvarligt brott och nu väntar rättsliga påföljder.

I övrigt konstatera­des det att det fanns brister i flera restaurang­ers kassahante­ring. Det var bland annat försäljnin­g som inte registrera­ts samt brister med växelkas- sor. Dessutom var det problem med att personal inte fanns inskrivna i restaurang­ernas förtecknin­g över de som arbetar. Räddningst­jänsten fann även en del problem med nödutgånga­r.

Åt det mer positiva hållet fann inte tillsynen något fall av alkoholser­vering till någon underårig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden