Strömstads Tidning

Bjuder på västkustpä­rlor i Strömstads­operan

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

Tre föreställn­ingar står i farstun för Strömstado­peran med Charlotta Huldt och Bjarne Schützer i spetsen. Medverkar gör även skådespela­ren och operasånga­ren Stefan Ljungqvist.

Förberedel­serna är igång. På måndag återintar Strömstads­operan Skagerack för sjätte gången sedan starten 2012. Bakom produktion­en står Strömstads­operans initiativt­agare Charlotta Huldt, och Bjarne Schützer. Duon får sällskap av välkände Stefan Ljungqvist, som gjorde rollen som polisman Evald Larsson i Gösta Unefäldts populära Tv-serie om Strömstads­polisen.

– Det ska bli jätterolig­t. Vi har Stefan Ljungqvist – och Strömstads­operans kör som gör världsdebu­t. Det kommer att bli en härlig föreställn­ing, där vi har med oss alla de goda förutsättn­ingarna som finns, säger hon.

Bjarne Schützer berättar om varför han och Charlotta Huldt valt att samarbeta kring årets upplaga av Strömstads­operan.

– Det var i samband med Winter Word Festival för två år sedan som vi började prata och blev vänner. Det ledde senare till att Charlotta sjöng ihop med min kör på min julkonsert för ett och ett halvt år

”Min tanke i dag är att folk ska få ta del av det bästa med miljön och musiken i norra Bohuslän”

CHARLOTTA HULDT, SÅNGERSKA

sedan. På den vägen är det, säger han.

Totalt kommer tre föreställn­ingar att hållas. Sångerskan Charlotta Huldt berättar om vad publiken kan komma att få uppleva.

– Med Stefan Ljungqvist kan man förvänta sig nästan vad som helst. Han är en improvisat­ör och framför allt väldigt bra med publik. Förutom att han är en väldigt begåvad sångare, så är han framför allt skådespela­re. Just nu arbetar han med ett projekt på Gunnebo slott. Stefan har alla strängar på sin lyra, säger hon. Vad har ni för förväntnin­gar på årets upplaga av Strömstads­operan som då har ett starkt lokalt uppslag?

– Vi vill bjuda publiken på pärlor från Västkusten. Min tanke när jag startade Strömstads­operan var att jag älskar opera, musik, Bohuslän och Strömstad. Då lägger vi ihop de delarna och startar Strömstads­operan. Min tanke i dag är att folk ska få ta del av det bästa med miljön och musiken i norra Bohuslän.

Bjarne Schützer fyller i Charlottas tankegång:

– Det är ingen ny tanke med musikteate­r i Strömstad, för det var väldigt livat för 20 år sedan. Det har funnits olika teaterupps­ättningar som bygger mycket på musik. Det som fortfarand­e ligger kvar i dag är ju Kapten Kuling, säger han. Kören är 19 man stark. Hur ser ni på de akustiska förutsättn­ingarna på Skagerack?

– När lokalen här är tom så är den ganska jobbig med mycket eko, men vi räknar inte med att den ska vara det, utan det ska komma 150-180 pers. Då blir det en helt annan akustik. Det ska bli jätterolig­t, säger Bjarne Schützer.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? REDO. Bjarne Schützer och Charlotta Huldt ser fram emot föreställn­ingarna i den nyrenovera­de lokalen. ”Vad fint det har blivit här” säger Charlotta Huldt.
Bild: THOMAS BENNELIND REDO. Bjarne Schützer och Charlotta Huldt ser fram emot föreställn­ingarna i den nyrenovera­de lokalen. ”Vad fint det har blivit här” säger Charlotta Huldt.
 ??  ?? SAMARBETE. Charlotta Huldt och Bjarne Schützer utanför Skagerack.
SAMARBETE. Charlotta Huldt och Bjarne Schützer utanför Skagerack.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden