Strömstads Tidning

Byn med egen sheriff och saloon firar 15 år

- KRISTINA DANHAGE

Nu på lördag blir det festlighet­er på Rock River Western Town, då westernbyn firar 15 år.

Idag är Rock River Western Town tidsriktig­t uppbyggd och drivs som westernby, museum och utflyktsmå­l. Medlemmar i föreningen Rock River Society befolkar byn när den är öppen för allmänhete­n. Och allt görs på frivillig basis. Ägaren Kjell Nilsen startade det hela 1996 med en hopfällbar westernby som han reste runt med och hade shower på vid bland annat köpcentrum och vid olika arrangeman­g runt om i Norge. Under 2001 flyttade han till Sverige och satte upp de byggnader han hade med från Norge. Idag är det bara

Planerna är att det skall byggas ett litet nybyggarto­rp där allt skall användas på det gamla sättet.

tre av originalby­ggnaderna kvar. Resten av den nuvarande byn är nytt och har växt fram genom åren.

DET VAR INTE Kjell Nilsens avsikt att driva westernby, han hade istället tänkt att ta det lugnt och pyssla med sina hästar. Men så blev det inte. Nu drivs Rock River Western Town av föreningen Rock River Society. Kjell Nilsen och flera av medlemmarn­a är mycket kunniga i amerikansk historia och berättar gärna för besökare om hur det var på den tiden i USA, då många svenskar och norskar emigrerade dit.

De senaste åren har många privatpers­oner skänkt diverse gamla ting som redskap och vagnar. Planerna är att det skall byggas ett litet nybyggarto­rp där allt skall användas på det gamla sättet. På scenen, som blev byggd under våren, hoppas föreningen att många lokala artister skall kunna visa upp sig. Det finns även planer på små teaterstyc­ken, kåserier med mera.

NU PÅ LÖRDAG 15-årsjubiler­ar westernbyn, vilket firas med stor show på scenen. För underhålln­ingen står bland andra Carl Axe´ll och Victoria Erixson Tyft som bjuder på musik av bland annat Waylon Jennings. Även en del överraskni­ngar utlovas.

 ?? Bild: PRIVAT ?? VILDA VÄSTERN. Under våren byggdes en ny scen i westernbyn och på lördag väntar underhålln­ing.
Bild: PRIVAT VILDA VÄSTERN. Under våren byggdes en ny scen i westernbyn och på lördag väntar underhålln­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden