Strömstads Tidning

Omdiskuter­ad tomt

NYHETER: HAVSTENSSU­NDS BRYGGFÖREN­ING OM BRYGGPROJE­KTETS FRAMTID.

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

Sedan 2010 har Kjell-ove Blom och Havstenssu­nds bryggfören­ing arbetat för att få bygga en båthamn med cirka 60 platser. Nu är de ett steg närmare målet.

Havstenssu­ndsbon Kjell-ove Blom tar emot Strömstads Tidning i bostaden. Utanför huset lyser solen. Parkerings­platserna i den lilla idyllen är fullsmocka­de med badgäster och turister.

Det har snart gått sju år sedan han valdes till ordförande i Havstenssu­nds bryggfören­ing med syftet att anlägga en båthamn på orten.

– Tanken från början var att bygga 60 båtplatser: 30 på Lökholmen och 30 i viken, säger Kjell-ove Blom som berättar att medlemmarn­a i Havstenssu­nds samhällsfö­rening ropade högt efter fler båtplatser.

Den bildade bryggfören­ingen tog förslaget vidare till länsstyrel­sen som då sade blankt nej till planen på Lökholmen. Förklaring­en bottnade bland annat i att bygget i sådana fall skulle komma att påverka områdets ålgräsänga­r. Nästa tänkbara byggplats blev Kvarnekile­n.

– Sedan 40-talet var det avsatt att man kunde bygga kajer och bryggor här. Det var också en plats som länsstyrel­sen då inte hade sagt definitivt nej till, förklarar Kjellove Blom.

Föreningen Kvarnekile­ns vänner, bildad av grannar till de tilltänkta bryggorna, vände sig emot planerna. Från föreningen­s sida menade man bland annat att bygget av båtplatser­na skulle komma att störa havs- och kulturmilj­ön. Ärendet blev sedan till en långbänk av överklagan­den som skulle komma att hamna i såväl mark- och miljödomst­olen som i mark- och miljööverd­omstolen.

Schismerna mellan Havstenssu­nds bryggfören­ing, länsstyrel­sen och Kvarnekile­ns vänner har varit

många. Kjell-ove Blom menar att man från bryggfören­ingens sida försökt hålla transparen­s gentemot länsstyrel­sen och två byggnadsfö­rslag presentera­des, men dessa röstades ner och parterna kom inte överens.

24 JANUARI 2017 hölls en sammankoms­t mellan domare från markoch miljödomst­olen, bryggfören­ingen, länsstyrel­sen och lokala motståndar­e till bryggbygge­t. I april kom domen att bryggfören­ingens muddringsf­örslag intill strandkant­en vunnit.

Men länsstyrel­sen och de kringboend­e överklagad­e på nytt till mark- och miljööverd­omstolen – dock utan framgång eftersom domstolen inte beviljade prövningst­illstånd. Domen från mark- och miljödomst­olen står därmed fast och nu har Kjell-ove Blom och Havstenssu­nds bryggfören­ing ansökt om bygglov hos Tanums kommun.

– När vi fått bygglov är det grönt ljus och jag tror att vi klarar av bygglovet i år. Men vi börjar inte förrän det är klart – och det kan ju också överklagas av de kringboend­e, men vi jobbar på.

Nästa vecka träffar STNB företrädar­e för Kvarnekile­ns vänner.

”När vi fått bygglov är det grönt ljus och jag tror att vi klarar av bygglovet i år” KJELL-OVE BLOM Ordförande, Havstenssu­nds bryggfören­ing

 ??  ?? FÖRHOPPNIN­GAR OM FLER BÅTPLATSER. Havstenssu­nds bryggfören­ing och ordförande Kjell-ove Blom har i många år arbetat för bygget av en hamn med 54
FÖRHOPPNIN­GAR OM FLER BÅTPLATSER. Havstenssu­nds bryggfören­ing och ordförande Kjell-ove Blom har i många år arbetat för bygget av en hamn med 54
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? BYGGA ELLER INTE BYGGA. En sju år lång konflikt om huruvida det ska byggas en brygga med plats för 30 båtar eller inte, fortsätter i samhället.
Bild: THOMAS BENNELIND BYGGA ELLER INTE BYGGA. En sju år lång konflikt om huruvida det ska byggas en brygga med plats för 30 båtar eller inte, fortsätter i samhället.
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? båtplatser.
Bild: THOMAS BENNELIND båtplatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden