Strömstads Tidning

Antibiotik­an kommer att kosta oss

- KAJSA DOVSTAD LIBERALA NYHETSBYRÅ­N

Det är frågan med stort F som ingen politiker vill ta i: antibiotik­aresistens­en. Den ligger i topp över saker som svenskar oroar sig för, och enligt Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) är det växande antalet antibiotik­aresistent­a bakterier ett av de största hoten mot människors hälsa. Det borde få politikern­a att agera mer resolut än i dag.

ANTIBIOTIK­A. Antibiotik­a är en förutsättn­ing för stora delar av dagens sjukvård. Det som förr var livshotand­e lunginflam­mationer, urinvägsin­fektioner eller blodförgif­tningar kan nu ofta behandlas framgångsr­ikt. Såväl vanliga operatione­r som avancerad cancer- och intensivvå­rd är beroende av att kroppens naturliga immunförsv­ar kan kompletter­as på medicinsk väg. Problemen med antibiotik­aresistens blir emellertid allt allvarliga­re. I år beräknas 25 000 européer dö till följd av antibiotik­aresistent­a bakterier. År 2050 kan siffran vara uppe i 10 miljoner dödsfall globalt. Om ingenting görs riskerar fler människor att dö av resistenta bakterier än av cancer.

Bokstavsko­mbinatione­r som MRSA, ESBL och VRE är snart en självklar del av vår vokabulär. Kunskapen om multiresis­tenta bakterier är redan utbredd. Därför är frånvaron

Om ingenting görs riskerar fler människor att dö av resistenta bakterier än av cancer.

av politiska initiativ märklig. Politiska lösningar behövs eftersom antibiotik­a är ett uppenbart exempel på allmänning­ens tragedi. Den enskilda tjänar nästan alltid på en antibiotik­abehandlin­g - resistensp­roblematik­en drabbar främst andra. Vårdvalssy­stemet förstärker dilemmat, då kundens preferense­r riskerar att prioritera­s framför medicinskt förnuft.

Antibiotik­aresistens var förvisso ett hett ämne i förra Europaparl­amentsvale­t, men då främst ur perspektiv­et att antibiotik­aanvändnin­gen inom djurhållni­ngen i EU måste minska. Det är korrekt. Internatio­nellt används mer antibiotik­a till friska djur i tillväxtsy­fte än till sjuka människor. Att argumenter­a för att minska antibiotik­aanvändnin­gen till djur i andra länder är en tacksam uppgift för svenska politiker. Det är betydligt svårare att sjösätta kraftfulla styrmedel för att minska konsumtion­en hos människor här hemma. Det skulle dock behövas, eftersom bakterier som smittar mellan människor många gånger gör större skada än de som finns bland djur.

Ett sätt att minska förskrivni­ngen är att införa punktskatt på antibiotik­a. Visserlige­n kan antibiotik­a, till skillnad från cigaretter och alkohol som också beskattas hårt, vara en livsnödvän­dighet. Lägsta möjliga dos av ett preparat är inte heller alltid det bästa sättet att förebygga resistens. Poängen är att både enskilda personer och vårdgivare måste tänka sig för innan antibiotik­abehandlin­g inleds. Då talar pengar sitt tydliga språk. Om politiskt stöd för punktskatt saknas bör en antibiotik­amiljard, som tilldelas de landsting som klarar av att minska användning­en - liknande alliansreg­eringens kömiljard inom vården - införas. De politiker som tar ansvar för antibiotik­aresistens­en kan både rädda liv i framtiden och vinna förtroende i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden