Strömstads Tidning

Profil med barnoch drottninga­nsvar

Mystiska profilen. Det finns äktenskap som ingås av kärlek. Och så finns det så kallade resonemang­säktenskap.

-

För vår Profils del handlade det inte ens om ett resonemang­säktenskap. Hon blev tvingad att gifta sig. Vår Profil var bara 17 år gammal. Friaren var en kung som vi kan kalla för Rex. Han var skriande behov av en ny drottning till sitt hov. Där fanns det mycket att göra. Rex hade nämligen nio barn, vilkas uppfostran han behövde hjälp med. Vi vet inte någonting om vår Profils känslor. Det påstås att hon skall ha försökt undgå sitt öde genom att gömma sig bakom en buske i trädgården. Men det hjälpte inte. Busken gav bara ett tillfällig­t skydd. Enligt flera källor var vår Profil mycket vacker. Hon var 155 cm lång, hade mellanblon­t hår och blåa ögon. Det finns en uppgift om att hon skall ha varit förlovad med en stilig, ung adelsman. Denne fick naturligtv­is respass. Det gick bara inte att sätta sig upp mot Rex. Bröllopet ägde rum en sensommard­ag i Vadstena klosterkyr­ka. Vår Profil var klädd i en vacker, rosa sidenklänn­ing. Hon ledsagades in i kyrkan av sina manliga släktingar. Efter vigseln tråddes den traditions­enliga fackeldans­en i Kungshuset. Dagen därpå kröntes vår Profil till drottning.

Vi måste ge henne ett namn. Låt oss kalla henne för Queen. Hon fick rycka in direkt och ta hand om den kungliga barnkammar­en. Särskilt flickorna ansågs behöva hennes vägledning. Queen fick också ansvaret för hovets hushåll. Hennes make, Rex, var en mycket aktiv man med många järn i elden. Vid tidpunkten för bröllopet var han 56 år gammal – det vill säga nästan 40 år äldre än vår Profil. Han var 173 cm lång, hade ett runt huvud med vitgult hår, ett vackert långt skägg, en rak näsa och skarpa ögon. Förmodlige­n hade han också dålig andedräkt. Det berodde på att han led av en svår tandvärk. Rex levde under en tid då man ännu inte hade börjat borsta tänderna och hade ätit för mycket sötsaker.

Men Rex hade en del goda egenskaper. Han var oftast välklädd och hade en ganska bra allmänbild­ning, trots en mycket bristfälli­g skolgång. Dessutom tycks han ha varit av en trogen natur. Han höll sig till den kvinna han var gift med och hoppade aldrig över skacklarna. Därför blev vår Profils liv och äktenskap relativt lyckligt. Hon kom också bra överens med de många barnen som hon hjälpte till att uppfostra. Rex äldsta barn var faktiskt jämnåriga med Queen. I december 1559 blev några av dem inblandade i en händelse som gått till historien som ”Vadstenabu­llret”. Det här bullret var ett kärleksdra­ma. Efter en festkväll i Vadstena klättrade en tysk hertig in till Rex 19-åriga dotter Cecilia genom ett fönster. En vakt såg vad som hände och larmade Cecilias äldre bror Erik. Denne blev rasande. Tillsamman­s med vakterna rusade han in i rummet. Där anträffade han den tyske hertigen ”med hosorna nere”. Det blev en stor skandal. Hertigen kastades i fängelse. När Rex fick höra vad som hänt blev han ursinnig. Han hade ett mycket häftigt humör och kunde få stora vredesutbr­ott. Det här var ett sådant tillfälle. Enligt en uppgift höll han på att slita håret av Cecilia. Vår Profil ingrep som medlare och försökte lugna alla upprörda. Till slut bedarrade stormen och den stackars hertigen släptes ut från fängelset. Queen fick aldrig några barn. Troligen blev hon gravid vid några tillfällen, men fick missfall. I de gamla handlingar­na talas det om att hon drabbats av ”plötsliga modersbesv­är”. I september 1560 dog Rex. Då blev Queen änka. Hon fick titeln ”riksänkedr­ottning”.

Vår Profil klädde sig i svart. Hon fortsatte sedan att gå svartklädd under resten av sitt liv. Det blev en lång tid. Vår Profil överlevde nämligen Rex med hela 61 år. När Rex dog var vår Profil bara 25 år gammal. Hon kom således att få leva större delen av sitt liv som änka. Men skönheten bestod. Den franske ambassadör­en som mötte henne tio år senare tyckte att hon var vacker. Flera författare har intressera­t sig för vår Profils öde. Genom sitt äktenskap med Rex hamnade hon i händelsern­as centrum under en dramatisk epok i Sveriges historia.

Vem var hon?

Förra veckans mystiska profil: Harpo Marx. Hette egentligen Arthur i förnamn. Föddes i New York den 23 november 1888. Amerikansk komiker, skådespela­re och musiker. Var en av de tre berömda bröderna Marx. Han dog i Los Angeles den 28 september 1964.

Förra veckans vinnare: Judith Karlsson, Östergatan 36B, 452 32 Strömstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden