Strömstads Tidning

Föreläste om bigårdar på Ekoparken

- MARGARETA NORDSTRÖM

Det märks att intresset för biodling ökat. Det blev näst intill fullt på Ekoparken, då Mats Larsson från Krokstrand­s Bigårdar berättade om sysslan.

Åhörarna fick en mycket innehållsr­ik föreläsnin­g. Först berättade Mats om de tre olika sorters bina i en kupa, drottning, drönare (hanar) och arbetsbin (honor). I ett starkt samhälle är det 70-80 000 bin. Det är inte bara honungsbie­t som pollinerar blommor och på så sätt sprider dem. Även humlor, solitära bin (ensamlevan­de), fjärilar, skalbaggar och flugor pollinerar.

Vidare fick vi höra om året i bikupan. Om hur de övervintra­nde bina värmer drottninge­n under vintern, hur hon börjar lägga ägg i februari. Alltefters­om äggen kläcks dör de gamla bina av. I mars, april och maj lägger normalt drottninge­n över hälften av årets ägg. Bina är blomtrogna och flyger på en sorts blommor så länge de är i blom. Det gör att man kan få hallonhonu­ng, klöverhonu­ng, maskroshon­ung, ljunghonun­g med mera.

I augusti och september när dagarna blir kortare börjar bina förbereda vintern. De tvingar ut drönarna ur kupan eftersom de inte fyller någon funktion längre. Eftersom de inte kan äta själva dör de efter några dagar.

Många frågor dök upp om hur bina producerar vax, hur många ägg drottninge­n lägger om dagen, hur det ser ut inne i kupan, hur man arbetar som biodlare och om det fuskas i branschen. Mats uppmanade oss att läsa på honungsbur­karnas innehållsf­örteckning. Man kan göra billig fuskhonung av fruktos, glukos och honungsaro­m. En riktig, nyttig honung skall dock alltid ha ett bi och en blomma med i bilden.

 ?? Bild: MARGARETA NORDSTRÖM ?? BESÖK. Mats Larsson från Krokstrand­s Bigårdar lockade mycket folk.
Bild: MARGARETA NORDSTRÖM BESÖK. Mats Larsson från Krokstrand­s Bigårdar lockade mycket folk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden