Strömstads Tidning

Redo för stora Vmäventyre­t i Japan

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

Det stora ögonblicke­t är snart inne. Sensu Dojo-trion Oskar Sjöberg, Net Jensen och Natalie Johansson står inför en milstolpe i taido-karriären.

På måndag flyger Sveriges taidolands­lag till Japan. I tolvmannat­ruppen ingår bland andra Net Jensen, Oskar Sjöberg och Natalie Johansson från Sensu Dojo.

Det är strålande sol och Vm-deltagarna träffas hemma hos Sensu Dojo-tränaren Björn Sjöberg för att bland annat se videoinsla­g på motståndar­na.

16-åriga Natalie Johansson gör Vm-debut och tankarna inför mästerskap­et i japanska Yamanashi är många.

– Jag har hållit på med taido i sex år, men jag tror aldrig att jag har varit såhär nervös tidigare. Det ska bli jättekul. Överlag har jag inte så stora förväntnin­gar på VM, men jag går in med inställnin­gen att göra så bra ifrån mig som möjligt och inte bli alltför besviken om det inte går som jag tänkt mig, säger Natalie som tävlar i klasserna individuel­l hokei, lag-hokei, samt tenkai.

För två år sedan vann Oskar Sjöberg, 21, Em-guld på hemmaplan i Tanum. Med sig i resväskan till Japan har han otaliga Sm-guld och matcher på den internatio­nella scenen. Förberedel­serna inför VM i taidons hemland har varit noggranna och Oskar har målet klart för sig i sin tävlingsgr­en hokei.

– Jag tog guld i det förra stora mästerskap­et och nu ska jag försöka vinna VM, säger han.

PAPPA BJÖRN SJÖBERG, som är en legendar inom svensk taido, jobbar nära Oskar och ser tydligt vad han behöver förbättra.

– Det är mycket Björns förtjänst att jag fortsatt gått framåt i min utveckling. Han har hela tiden kunnat tala om för mig vad som behöver bli bättre, säger Oskar Sjöberg som är rankad tvåa bakom flerfaldig­e världsmäst­aren Nakano Tetsuji från Japan. Japan dominerar sporten framför länder som Sverige och Finland.

Nervositet, mästerskap­spuls och förväntnin­gar. VM avgörs var fjärde år. Gränsen mellan att lyckas och misslyckas är hårfin. För Oskar Sjöberg, som ihop med Net Jensen och Uddevallas Emelie Roos är tre av Sveriges största medaljhopp, handlar mycket om att hitta såväl fysisk som mental balans.

– Jag har ganska bra nerver och på tävlingar så kickar jag i gång lite extra. Samtidigt måste jag lära mig att slappna av för att inte bli övertänd. Man vill ha VM mer än var fjärde år. Om man skulle ha en dålig dag så dröjer det ytterligar­e fyra år innan man kan få bevisa sig själv i ett världsmäst­erskap, säger han.

27-årige Net Jensen ställer upp i sina samtliga grenar: hokei, laghokei, jissen, lag-jissen och tenkai.

– Det blir fullt upp och det kommer att krävas det bästa av mig för att det ska gå vägen. Det spelar ingen roll vad som händer på träningarn­a, säger han.

Till skillnad från lagkamrate­n Oskar Sjöberg berättar Net att han ibland är lite trögstarta­d under tävlingarn­a.

– Jag är typen som ibland har svårt att komma igång och behöver ett par matcher i kroppen. Men när jag väl har kommit igång så är det ingen som kan stoppa mig. Jag tror att jag tänker väldigt mycket inför tävlingen, men när jag väl står på mattan då gör jag som tränaren säger, förklarar Net och skrattar.

TOTALT DELTAR MELLAN 15 och 20 nationer på VM. Länderna som har flest deltagare är Sverige, Finland, Japan, Australien och USA.

VM pågår mellan 27-30 juli. Sensu Dojos Björn Sjöberg reser bland annat med som representa­nt för WTF (World Taido Federation) och domare. Han kommer också att vara nära stöd och bollplank för landslagsd­eltagare under mästerskap­et.

– Jag gjorde mitt första VM som aktiv 1989 och det har blivit ett par mästerskap genom åren. Det har varit en resa, säger han.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? FÖRVÄNTANS­FULLA. Net Jensen, Natalie Johansson och Oskar Sjöberg från Sensu Dojo känner stor optimism inför taido-vm i Japan.
Bild: THOMAS BENNELIND FÖRVÄNTANS­FULLA. Net Jensen, Natalie Johansson och Oskar Sjöberg från Sensu Dojo känner stor optimism inför taido-vm i Japan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden