Strömstads Tidning

Behåll pressen, Alliansen!

REGERINGSO­MBILDNINGE­N. . Stefan Löfven valde att ombilda regeringen som svar på Alliansens misstroend­eförklarin­g gentemot tre ministrar.

- GUSTAV JUNTTI Liberala nyhetsbyrå­n

Efter Alliansens besked om att rikta misstroend­eförklarin­gar mot tre statsråd i den rödgröna regeringen, meddelade statsminis­ter Stefan Löfven (S) på torsdagen (27/7) att han genomför en regeringso­mbildning.

Infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S) entledigad­es, inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) omplacerad­es för att bli Socialdemo­kraternas gruppledar­e i riksdagen, och Gabriel Wikström (S) avgår av hälsoskäl.

BESKEDET OM ATT tre statsråd lämnar regeringen var nödvändigt. Förtroende­skadorna efter skandalen vid Transports­tyrelsen var för stora för att reparera med bara snack om bot och bättring. Men det förvånar att Wikström och inte försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) var tredje man ut ur Rosenbad.

Alliansen kommer, med all rätta, inte att vika sig i fråga om misstroend­eförklarin­gen gentemot försvarsmi­nistern. Han har underlåtit att föra vidare vital kunskap och informatio­n kring It-skandalen under så pass lång tid att det kastar skuggor över försvarsmi­nisterns omdömesför­måga. Det är därför på sin plats att den folkvalda församling­en får förtydliga om Hultqvist åtnjuter dess förtroende.

Att göra så är inte, som Löfven vill ge sken av, oansvarigt av opposition­en. Och blotta antydan från statsminis­tern att omröstning­en är att jämföra med politiskt kaos, visar att regeringen inte har förstått skandalens omfattning.

RÖSTER HÖJS NU för att Alliansen ska släppa Hultqvist och nöja sig med två av tre offer. Bland annat med hänvisning till Hultqvists popularite­t, men även att två stora militärövn­ingar ska äga rum i eller kring Sverige i höst. Med den logiken skulle ingen impopulär eller felande försvarsmi­nister kunna avgå, eftersom det alltid finns en övning runt hörnet.

En annan motivering till att behålla Hultqvist har varit att Försvarsma­kten står inför stora investerin­gar inom verksamhet­en, och därför behövs lugn och ledarskap på högsta nivån. Men infrastruk­turministe­r Anna Johansson kunde lättvindig­t petas, trots att regeringen med höghastigh­etstågen planerar den största infrastruk­turinveste­ringen i Sveriges historia.

ARGUMENTAT­IONEN ÄR ALLTSÅ logiskt inkonsekve­nt från såväl socialdemo­kraterna som borgerliga Hultqvist-anhängare. Det är rätt av Alliansen att stå kvar vid misstroend­eförklarin­gen och låta den folkvalda församling­en göra det Löfven själv efterlyste: ta ställning.

Det är inte Alliansen som orsakat säkerhetsh­ål och oreda – det har den rödgröna regeringen­s ministrar och myndighets­chefer stått för. På det följer även ansvaret att städa upp. Det tycks Stefan Löfven inte vilja kännas vid. Kanske riksdagen kan vara vänlig och påminna honom.

”Blotta antydan från statsminis­tern att omröstning­en är att jämföra med politiskt kaos, visar att regeringen inte har förstått skandalens omfattning”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden