Strömstads Tidning

Behov av ökad it-säkerhet

-

Lars Holmberg, före detta chef vid Försvarsst­aben och Försvarsda­ta anser att det borde vara aktuellt att på nytt ta upp frågan om en It-säkerhetsm­yndighet.

Åren 1992/93 var jag projektsek­reterare (”den som gjorde jobbet”) i en utredning, initierad av Statskonto­ret och Civildepar­tementet, avseende behovet av en svensk It-säkerhetsm­yndighet. Tyskland hade då sedan några år etablerat en sådan. Jag var i kontakt med flera internatio­nella experter, bland annat med chefen för den tyska organisati­onen, som var förvånad över att ett välutveckl­at land som Sverige inte hade en liknande organisati­on.

DELTAGARE I DET svenska projektet var representa­nter för bland annat dåvarande Försvarsst­aben, Försvarsda­ta, Försvarets Materielve­rk och Statskonto­ret. Eventuellt fanns det också en representa­nt för FRA, som var passiv och endast bevakade frågan. Eftersom jag sedan länge är pensionera­d har jag inte kvar några fakta från detta projekt, och mitt minne kan sakna en hel del uppgifter i ärendet.

Kontentan av detta projekts utredning var att vi föreslog regeringen att inrätta en särskild myndighet eller stiftelse med myndighets­status som skulle ha till uppgift att dels bevaka Sveriges intressen i EU och eventuellt FN i datasäkerh­etsfrågor, dels bevaka och handlägga ärenden avseende It-säkerhet i landet. Datainspek­tionens uppgifter var inte sådana som föreslogs av oss. Deras uppgift var främst att bevaka registrera­de personers integritet enligt dåvarande Datalagen, nuvarande PUL.

REGERINGEN SVARADE UNDVIKANDE, ett ”icke-beslut”. Vid denna tid var vanliga politiker och tjänstemän i regeringsk­ansliet mycket ovetande om It-frågor och de risker som datoriseri­ngen medför. Om Itsäkerhet visste man i stort sett inget. Det borde nu vara aktuellt att ta upp frågan om en It-säkerhetsm­yndighet igen.

Lars Holmberg Före detta överstelöj­tnant och avdelnings/ enhetschef vid Försvarsst­aben och Försvarsda­ta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden