Strömstads Tidning

Viltolycko­r har ökat i länet

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se RICKARD SKÖLD 0521-57 59 24 rickard.skold@ttela.se

Det har anmälts ovanligt många viltolycko­r i Västra Götaland hittills i år, och länet är det mest olycksdrab­bade i Sverige. Det beror bland annat på att anmälnings­benägenhet­en har ökat. I kommunerna Strömstad och i Tanum ser man en tydlig ökning av antalet anmälninga­r som har kommit in under de senaste åren.

Under årets första sex månader anmäldes 4 470 stycken viltolycko­r till polisen i Västra Götaland, vilket är drygt 600 fler än under samma period förra året.

Hittills i år har 58 viltolycko­r rapportera­ts i Strömstad, och i Tanum 173. Sedan 2013 kan man se en viss ökning i antalet viltolycko­r som inträffar i båda kommunerna, främst i Tanum där antalet viltolycko­r har varit mer än dubbelt så många som i Strömstad mellan åren 2013-2016.

– Det sker mycket viltolycko­r, men ökningen tror vi till stor del beror på att folk har blivit bättre på att anmäla när det sker. Det beror i sin tur bland annat på att försäkring­sbolagen kräver att det finns en anmälan, säger polisen Katarina Jonasson, biträdande länsansvar­ig för viltolycko­r.

VÄSTRA GÖTALAND ÄR det län i Sverige där det sker flest viltolycko­r, enligt statistike­n från Nationella Viltolycks­rådet (NVR). Förutom storleken och det höga befolkning­santalet hänger det ihop med att det är väldigt mycket vägar i området.

– Vi har dels stora vägar med tung trafik, som E 6, E 20 och E 45, men det sker också mycket viltolycko­r på de mindre länsvägarn­a. Det finns inte alltid viltstaket i anslutning till dem, och skogen ligger nära vägbanan, säger Katarina Jonasson.

I STRÖMSTAD OCH i Tanum har flest viltolycko­r i år inträffat på våra större vägar såsom E 6, väg 176 samt väg 163. Men man bör inte glömma att vilda djur finns längst med alla vägar.

För den som kör på mindre vägar är det viktigt att vara särskilt uppmärksam vid gryning och skymning.

– Men djuren är aktiva även nattetid. Det viktigaste är att vara uppmärksam på omgivninge­n, att hålla hastighete­n och avståndet, ifall bilen som ligger framför behöver tvärbromsa, säger Katarina Jonasson och fortsätter:

– Det kommer alltid ske olyckor så länge det finns vilda djur och fordon. Det man kan göra är att vara uppmärksam och medveten om att de kan dyka upp när som helst.

PÅ NVR:S HEMSIDA kan du söka på informatio­n om drabbade vägsträcko­r, och de har även en app till mobilen. Om olyckan är framme ska du ringa och anmäla på 112.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden