Strömstads Tidning

Minskat stöd för misstroend­eförklarin­g

Stödet har minskat bland svenskarna för en misstroend­eförklarin­g mot försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S), enligt två Sifo-undersökni­ngar.

- ERIK SIMANDER/TT

Drygt hälften, 51 procent, av svenskarna svarar nej på frågan om de tycker att Alliansen ska väcka en misstroend­eförklarin­g mot Peter Hultqvist, visar en Sifounders­ökning. Drygt en fjärdedel, 27 procent, svarar att de stödjer en misstroend­eförklarin­g, och 23 procent att de inte vet.

Undersökni­ngen genomförde­s på uppdrag av TV4 bara några timmar efter torsdagens presskonfe­rens där statsminis­ter Stefan Löfven (S) meddelade att tidigare infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S) och tidigare inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) fick lämna sina poster.

EN LIKNANDE Sifo-undersökni­ng som genomförde­s på uppdrag av Svenska Dagbladet under onsdagen, alltså dagen innan presskonfe­rensen, visar att stödet för Hultqvist var lägre innan Löfvens presskonfe­rens. Då svarade något fler, 41 procent, att de stöder en misstroend­eförklarin­g. Tre av tio svarade att det är fel, och 28 procent att de inte vet.

Stefan Löfven sitter kvar och väljer en regeringso­mbildning – för att han inte vill ha ett ”politiskt kaos” i Sverige. Tre statsråd lämnar och två nya tillkommer.

Infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S) och inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) får gå efter Itskandale­n på Transports­tyrelsen. Men försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) behåller sin post.

– Jag har förtroende hos statsminis­tern för att fortsätta och är beredd att stå till förfogande, säger Peter Hultqvist till TT.

Hultqvist anser att han har gjort det som han kan och är skyldig att göra gällande skandalen på Transports­tyrelsen.

– Han är djupt respektera­d i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internatio­nellt nätverk, säger Stefan Löfven, om Hultqvists roll i regeringen.

STATSMINIS­TERN ÄR samtidigt starkt kritisk till Alliansens hot om en misstroend­eförklarin­g och kallar agerandet ”helt omdömeslös­t”. Han tycker att de borde ha inväntat en Ku-utredning av samtliga tre statsråden.

Att han väljer att låta Johansson och Ygeman gå beror på att han tror att det kommer att underlätta regeringen­s arbete.

– Nu har vi den här situatione­n och då blir det den här ombildning­en, säger Stefan Löfven.

Flera partier står fast vid en misstroend­eförklarin­g mot försvarsmi­nistern.

– Vårt beslut står fast. Det råder ingen tvekan i Alliansen kring den här frågan, säger Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor till SVT:S Gomorron Sverige.

Sverigedem­okraternas ledare Jimmie Åkesson står också fast vid misstroend­eförklarin­gen mot försvarsmi­nister Peter Hultqvist.

– Det är möjligt att han är den minst ansvarige av de tre, men likväl har han haft ett ansvar. Han har inte informerat statsminis­tern om vad han kände till, säger Åkesson.

Han hade helst sett att Löfven kommit med beskedet att hela regeringen avgår.

Både Peter Hultqvist och Stefan Löfven konstatera­r att det är upp till opposition­spartierna om de väljer att gå vidare med ett misstroend­evotum.

– Jag bara konstatera­r i så fall att så är fallet. Vi får väl återkomma i så fall, säger Peter Hultqvist.

Stefan Löfven har inga planer på att avgå även om en misstroend­eförklarin­g mot Hultqvist skulle bli verklighet, säger han till DN.

 ?? Bild: FOTO: ERIK SIMANDER/TT ?? STUVAR OM. Stefan Löfven ombildar regeringen och inrikesmin­ister Anders Ygeman och infrastruk­turministe­r Anna Johansson får avgå.
Bild: FOTO: ERIK SIMANDER/TT STUVAR OM. Stefan Löfven ombildar regeringen och inrikesmin­ister Anders Ygeman och infrastruk­turministe­r Anna Johansson får avgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden