Strömstads Tidning

Lokala reaktioner på Löfvens beslut

Under torsdagen presentera­de Stefan Löfven en regeringso­mbildning efter It-skandalen. Ett beslut som backas av lokala Strömstads­politker.

- HAMPUS EKLUND hampus.eklund@stromstads­tidning.se

Efter den uppdagade It-skandalen vid Transports­tyrelsen har nu två ministrar avgått. Alliansen och Sverigedem­okraterna gick ganska omgående ut med att man tänkte rikta misstroend­eförklarin­g mot inrikesmin­istern Anders Ygeman, infrastruk­turministe­rn Anna Johansson och försvarsmi­nistern Peter Hultqvist. De två tidigare har nu avgått, medan statsminis­ter Stefan Löfven säger sig ha fortsatt förtroende för Peter Hultqvist. Sverigedem­okraterna och Alliansen öppnar dock fortfarand­e för en misstroend­eförklarin­g mot försvarsmi­nistern.

ORDFÖRANDE­N I STRÖMSTADS kommunstyr­else Peter Dafteryd (C) tycker att Stefan Löfven tagit rätt beslut angående Peter Hultqvist och hoppas nu att Alliansen inte går vidare med en misstroend­eförkaring mot försvarsmi­nistern.

– Jag tycker Hultqvist har gjort ett okej jobb som försvarsmi­nister. Det är inte han som har felat i det här fallet och dessutom känns det inte som att det är rätt väg att gå, med tanke på den oro som finns kring Sveriges gränser just nu, säger han.

I övrigt anser Peter Dafteryd att rätt beslut tagits när det kommer till regeringso­mbildning.

– Jag tror inte någon hade tjänat på ett extraval här i oktober, november. Då hade vi haft en ny regering på plats i januari, och sen ett val igen i september. Det här var det rimligaste beslutet, slår Peter Dafteryd fast.

SOCIALDEMO­KRATERNAS Ronnie Brorsson delar Dafteryds uppfattnin­g.

– Jag anser att Stefan Löfven har löst frågan på ett tillfredss­tällande sätt. Jag hade inte varit förvånad över ett nyval, men tycker att det togs rätt beslut så här nära nästa val, säger han och fortsätter:

– Däremot tycker jag att det är märkligt att opposition­en var så snabba med prat om missförtro­endeförkla­ringar. De borde ha låtit KU utreda först. Det är därför man har KU, de här utspelen känns bara som ett politiskt spel.

Margareta Fredriksso­n (L) tycker dock att opposition­en har gjort helt rätt.

– Jag tycker det ligger i opposition­ens roll att reagera när förordning­ar och lagar inte följts, säger hon.

HON SÄGER ÄVEN att deras misstroend­e för Peter Hultqvist står kvar och att, som det ser ut nu, bör en misstroend­eförklarin­g mot honom göras.

– Vi får se vad som kommer fram i utredninge­n kring detta. Men han har ett ansvar i detta som försvarsmi­nister, förklarar hon.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? KOMMUNSTYR­ELSENS ORDFÖRANDE. Peter Dafteryd (C) tycker Stefan Löfven har tagit rätt beslut kring efterspele­t av It-skandalen.
Bild: JAKOB SIMONSON KOMMUNSTYR­ELSENS ORDFÖRANDE. Peter Dafteryd (C) tycker Stefan Löfven har tagit rätt beslut kring efterspele­t av It-skandalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden