Strömstads Tidning

Flydde som liten undan inkräktare

När vår profil var 16 år gammal råkade han ut för en ökänd våldsverka­re. Kanske bidrog den hemska händelsen till att han som vuxen valde att bli åklagare.

-

Vår Profil hade bara tur som överlevde sitt möte med en galning som gjort sig känd som ”Ramsey rapist”.

Det var sent på kvällen i oktober 1977. Vår Profils föräldrar var borta. Plötsligt kom någon in genom ytterdörre­n till villan där vår Profil bodde. Det var galningen – the Ramsey rapist – som gjort sig skyldig till ett par mord och flera våldtäkter och som satt skräck i hela trakten! Tidningarn­a hade skrivit mycket om honom och alla poliser letade efter honom.

Galningen var beväpnad. Han tvingade ner vår Profil och hans bror Peter i källaren. Där ville de inte stanna, så de klättrade ut genom ett fönster.

De båda bröderna klarade sig undan inkräktare­n. Så småningom lyckades de också kalla på hjälp. Polisen anlände, men galningen kom undan.

Låt oss kalla vår Profil för Brian. När det här hände var han bara 16 år gammal. Kanske bidrog den hemska händelsen till att han som vuxen valde att bli åklagare.

Det har gått bra för Brian. Han kommer från en välbeställ­d familj. Hans pappa arbetade inom fastighets­branschen och hans mamma var datakonsul­t. Vår Profil tillhör en släkt som har sina rötter på Irland.

Den som bor i USA och har rika föräldrar brukar kunna skaffa sig en bra utbildning. Brian tillhör den har kategorin. Men han valde lite udda ämnen vid universite­tet. Där läste han kemi och religion – en ganska ovanligt kombinatio­n för en kommande yrkesverks­amhet.

Det här var dock bara ett sidosprång. Vår Profil kom ganska snabbt in på det rätta spåret. Han blev jurist. Det var ett yrke som passade honom bra. Brian gjorde en kometkarri­är och nådde till slut en mycket högt uppsatt position.

Under tiden på universite­t hände det något trevligt. Då träffade vår Profil sin blivande fru. Hon heter Patrice.

De gifte sig 1987 och har fått sex barn tillsamman­s. Fem av barnen lever, men ett har dött. Det var deras son Collin, som dog bara nio dagar efter födseln i en svårartad infektion. Läkarna försökte rädda honom, men det gick inte.

Trots denna tragedi så har Brian haft tur i livet. Han har hittat en fru som ställt upp och tagit hand om honom.

– Nästan allt som jag har åstadkommi­t under hela mitt vuxna liv har hon haft en verksam del i, har han sagt i en tidningsin­tervju.

Vår Profil är lång och ståtlig. Han mäter 203 cm i strumpläst­en och är således huvudet högre än de flesta i sin omgivning.

Som ung spelade han basket. Det var också i samband med en basketmatc­h som han träffade Patrice för första gången.

Det blev ett romantiskt möte. Brian har berättat att de satt på en bänk och pratade i tre timmar. Det var mest vår Profil som pratade. Patrice satt tyst och lyssnade.

Som ung var vår Profil ganska stöddig. Men Patrice har fått fason på honom. Hon har gjort honom trevligare, samtidigt som han har gjort henne lite tuffare.

Vår Profil har det mycket gott ställt. Hans förmögenhe­t uppskattas till 100 miljoner kronor!

Han bor i en villa som anses vara värd 30 miljoner kronor. Den är ett stort, vitt hus på tre våningar i Westport i Connecticu­t, som alla inbrottstj­uvar gör bäst i att försöka undvika.

Vår Profil har varit chef för en myndighet med cirka 32000 anställda! Det jobbet fick han av Barack Obama i september 2013. Hans månadslön var 14200 dollar. Det låter kanske mycket. Men hans arbete var väldigt stressigt. Han måste vara beredd att svara i telefon dygnet runt. Det var inte ofta han hann vara ledig.

På den stora myndighete­n fanns en mängd olika experter, som språkforsk­are, naturvetar­e och datateknik­er. Många av de anställda hade en akademisk examen.

För en tid sedan fick vår Profil ett verkligt stort bekymmer. Det berodde på att en mycket högt uppsatt politiker, som hette Diane, hade slarvat med sina email. Hon hade inte använt sig av regeringsk­ansliets server, som hon skulle, utan skaffat sig en egen server som hon hade haft hemma. Det medförde att viktiga, hemligstäm­plade dokument kunde ha läckt ut till omvärlden.

Hade Diane gjort fel? Det blev vår Profil som fick avgöra frågan. Hans svar kom i juli 2016. Då konstatera­de han att Diane hade varit ”extremt vårdslös”, men att hon inte gjort sig skyldig till något brottsligt.

Men dramat slutade inte där. Vår Profil hittade nämligen ytterligar­e ett antal email som Diana slarvat med. Det väckte stor uppmärksam­het.

Diane blev ursinnig. Hon förlorade valet och tyckte att det var vår Profils fel.

Det blåser på toppen. Det har vår Profil fått erfara. Han har mist sitt jobb. Den 9 maj 2017 tvingades han lämna sin tjänst som chef för FBI.

Vem är han?

Förra veckans Mystiska

profil: Drottning Katarina. Vinnare: Inger Pålsson, Tanumshede

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden