Strömstads Tidning

Ny konstfesti­val

KULTUR: INNOVATIV FESTIVAL MED INSLAG AV MUSIK, DANS OCH FILM I augusti kommer dans, musik och filmfestiv­alen ”HERE: 10 evenings” pågå. Peter Uhr, en av initiativt­agarna, beskriver festivalen som ung med en experiment­ell edge.

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se

”HERE: 10 Evenings. Internatio­nal Performing Arts Festival” kommer pågå under ett par kvällar mellan den femte och 20 augusti, där det kommer anordnas olika konst och musikevent­s - tre på Lokstallet, sju i Vitlycke och en utomhus på Nordkoster.

FESTIVALEN ÄR ETT samarbete mellan initiativt­agarna Peter Uhr, ledamot i Lokstallet­s konstnärli­ga råd, samt Francesco Scavetta, som driver konstcentr­et i Vitlycke, som tillsamman­s ville skapa sin egen tolkning av ”9 evenings: Theatre & Engineerin­g”. Detta var en serie föreställn­ingar som utformades 1966 av konstnären Robert Rauschenbe­rg och av ingenjören Billy Klüver.

De etablerade en typ av samarbetsp­latform för konstnärer och ingenjörer för att skapa en blandning av avantgarde-teater, dans, musik och nya teknologie­r.

Och nu är det dags igen, fast i Norra Bohuslän denna gång.

– Vi kom på idén för cirka ett år sedan, och det kommer vara en slags dans-, musik- och filmfestiv­al, som har en ung och experiment­ell edge. Men vi har valt att kalla den ”HERE: 10 evenings”, vi vill ju gärna höja ribban, och vi har tänkt att den ska arrangeras vart annat år, säger Peter Uhr.

Festivalen inleds med en dans- och musikföres­tällning på Nordkoster där besökarna kommer bland annat kommer få gå genom en ljudprepar­erad Milton-skog.

– VI KOMMER att preparera skogen där ute med ljud, bland annat med ljudet av kyrkklocko­r från Tjärnö och Koster, sedan kommer vi hänga upp olika ljudande objekt som besökarna kan aktivera själva och skapa sin egen musik, säger Peter Uhr.

– Förutom promenaden så kommer vi även få uppleva en hel del sång och musik under kvällen.

De övriga kvällarna kommer innehålla konserter, filmvisnin­gar, framträdan­den och workshops i Lokstallet och i Vitlycke - Centre for Performing Arts. Dessa kvällar kommer Francesco Scavetta främst ansvara för, något som han ser framemot.

– Det här är första gången som vi har den här festivalen, så det är lite av en pilotfesti­val, säger Francesco Scavetta.

– UNDER FESTIVALEN­S gång så kommer invånarna i Strömstad och Tanum få möjlighete­n att se uppträdand­en av internatio­nella artister som de kanske inte hade fått chansen att se annars.

Festivalen avslutas med dansförest­ällningen ”Lost Accidental­ly” som han koreografe­rat och som tidigare har satts upp på Dansens hus i Oslo tidigare i i maj i år.

 ?? Bild: SEBASTIAN PARADA ?? NY KONSTFESTI­VAL. I augusti kommer vi få möjlighete­n att se internatio­nella artister uppträda i Strömstad och i Tanum.
Bild: SEBASTIAN PARADA NY KONSTFESTI­VAL. I augusti kommer vi få möjlighete­n att se internatio­nella artister uppträda i Strömstad och i Tanum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden