Strömstads Tidning

Jämställdh­etståget går framåt

- GUSTAV JUNTTI Liberala Nyhetsbyrå­n

I veckan kommer många tusen människor samman för att uttrycka sin syn på jämställdh­et, likabehand­ling och rätten att få vara den man är tillsamman­s med vem man vill. Stockholm Pride, som går av stapeln mellan 31 juli och 4 augusti, är en viktig symbol för det.

JÄMSTÄLLDH­ET. Därför är det såväl uppmuntran­de som utmanande att läsa en ny studie av tre sociologif­orskare från Stockholms universite­t. Forskarna skickade 2 144 jobbansökn­ingar med påhittade identitete­r för att mäta diskrimine­ring mellan män och kvinnor på arbetsmark­naden. Genom att variera namn, kön och eventuellt föräldrask­ap men i övrigt använda samma formella meriter och personliga brev, kunde de studera hur en mängd arbetsgiva­re inom många av landets populärast­e yrken återkoppla­de. Det gav i sin tur möjlighet att uppskatta hur stor diskrimine­ring olika kombinatio­ner av kön och föräldrask­apsstatus leder till i deras jobbsökand­e.

Det tydligaste resultatet: det finns inga eller lite bevis för en så kallad faderskaps­premie, alltså att arbetsgiva­re föredrar män med barn framför mammor. Förvisso hade pappor

”Dock kan föräldrask­apet i sig, oberoende av kön, ses som en diskrimine­ringsfakto­r”

några procents högre sannolikhe­t att bli kontaktade för yrken som kräver högre utbildning, så som lågstadiel­ärare och sjuksköter­skor, men det kan knappast ligga kvinnor i fatet om fler män i framtiden skulle arbeta inom dessa områden. Inte heller övriga kombinatio­ner, alltså barnlösa kvinnor och män, visade på några statistisk­t säkerställ­da samband mellan kön och särbehandl­ing. Dock kan föräldrask­apet i sig, oberoende av kön, ses som en diskrimine­ringsfakto­r.

Det finns flera intressant­a spår att följa upp i studien. Exempelvis hänvisar man till tidigare forskning som funnit att det är just i den initiala kontakten som arbetsgiva­re är troligast att diskrimine­ra genom att helt enkelt aldrig återkoppla till den arbetssöka­nde. Om det forskarna finner stämmer, kastar de nytt ljus över vilka situatione­r och förutsättn­ingar som leder till könsdiskri­minering.

År 2014 analyserad­e Tomas Klingström, forskare i bioinforma­tik, hur den historiska könsfördel­ningen på svenska universite­tsutbildni­ngar som oftast leder till styrelsepo­ster avspeglade­s i svenska storföreta­gs styrelser. Underrepre­sentatione­n av kvinnor i bolagsstyr­elser är till stor del en effekt av en historisk underrepre­sentation på utbildning­ar inom ekonomi, teknik och juridik – de vanligaste för en styrelsele­damot i Klingström­s undersökni­ng – och kommer att förändras i takt med att allt fler prestigeut­bildningar blir kvinnodomi­nerade.

Bilden var dock inte så svartvit som man ibland får intryck av. Exempelvis var andelen kvinnor med en ekonomexam­en i stort i linje med andelen kvinnor i styrelser med en sådan bakgrund. Det finns många anledninga­r till att fira eller stötta det som Pride represente­rar. Men det gäller också att våga utmana egna och andras föreställn­ingar om hur vår omgivning ser ut när det kommer till diskrimine­ring. Forskninge­n visar hur tillvaron gradvis ljusnar. Det är också värt att fira.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden