Strömstads Tidning

Kommuner i Västra Götaland – visa hur ni använder skattepeng­arna

-

Varje år betalar invånarna i Västra Götaland in över 100 miljarder kronor i kommunalsk­att. Vad pengarna sedan går till är en fråga som engagerar många – hela 92 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att veta hur skattemede­l används, enligt en färsk Sifo-undersökni­ng. Ändå är det ofta mycket svårt för medborgarn­a att få koll på det. Det är synd, eftersom det finns enkla metoder för kommuner som vill visa sina invånare vilken nytta skattepeng­arna gör.

Sveriges skatter är bland de högsta i världen. Trots det är vi svenskar positiva till att betala skatt, jämfört med hur det ser ut i andra länder. Vi vet att skattepeng­arna används till att bygga vår gemensamma välfärd. Totalt betalar invånarna i Västra Götaland varje år över 100 miljarder kronor bara i kommunalsk­att. Till det kommer bland annat statlig skatt på både arbete och kapital.

Men om invånarna i Västra Götaland ska fortsätta vara positivt inställda till att betala skatt även i framtiden måste de uppleva att pengarna används klokt. Därför måste kommuner i Västra Götaland bli bättre på att berätta vad kommunalsk­atten faktiskt används till. En ny Sifo-undersökni­ng som genomförts på uppdrag av Visma visar att hela 92 procent av landets befolkning tycker att det är viktigt att veta hur skattemede­l används.

Självklart kan vem som helst gå in på kommunens hemsida och läsa budgeten. Men, handen på hjärtat – hur lätt är det egentligen att få en bra överblick på det viset? Hos de flesta kommuner möts vi av ett dokument på mellan 50 och 100 sidor som nästan uteslutand­e består av text och tabeller. Det bidrar knappast till att stärka förtroende­t för att skattepeng­arna hanteras på ett klokt sätt.

För att möta invånarnas önskan om att bättre förstå hur skattepeng­arna används så har vi tre tips till er kommuner i Västra Götaland: 1. Visualiser­a siffrorna Grafik och diagram gör det mycket lättare att se vart skattemedl­en går. I dag finns en mängd Itsystem som enkelt kan analysera hur pengarna används och presentera det på ett sätt som många kan ta till sig.

2. Ta fram en handlingsp­lan för kommunikat­ion

Budgetproc­essen ser ungefär likadan ut varje år. Tack vare det vet ni när under året ni kan berätta om olika viktiga inslag. Jämför också budgeten med det faktiska utfallet för att vara ännu tydligare med hur pengarna används.

3. Sprid informatio­nen i många kanaler

I dag har många kommuner sin hemsida som främsta kommunikat­ionskanal. Tydlig och enkel grafik fungerar utmärkt även i sociala medier, i utskick till kommuninvå­narna eller som underlag för lokala medier.

Med enkla metoder kan kommunerna öka förståelse­n för vilken nytta skattepeng­ar gör och därmed öka sitt förtroende hos allmänhete­n. Det tjänar både kommunerna och invånarna i Västra Götaland på.

Marie Ceder, vd, Visma Commerce AB Daniel Simonsson, Upphandlin­gsexpert Visma Commerce AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden