Strömstads Tidning

De svenska nazisterna utvisas

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se ANNA LINDBERG KATRI ARTTA SVARFVAR

”Att föra dem ut ur landet gick bra. Vi körde tillbaka dem över gränsen där de hade sina bilar, de var inte hotfulla eller liknande.”

18 svenska nazister, som greps av polis under helgen vid den norska gränsen, misstänkta för att ha planerat deltagande i en demonstrat­ion i Kristiansa­nd, utvisas till Sverige. Polisen har beslagtagi­t knogjärn, pepparspre­j och knivar från flera av dem.

TOM SANDBERG

– Vi har gripit 19 personer sedan i fredags, 18 av dem är svenskar. De kommer att utvisas från norskt territoriu­m, men har knappast några andra påföljder att vänta, säger Björge Haugen, operations­ledare på polisen i Østfold, till TT.

Nazisterna som skulle delta i demonstrat­ioner greps enligt utlännings­lagen, då de misstänkte­s för att kunna utgöra ett hot mot ordning och säkerhet. De hade förhörts under dagen. Vid 22.30-tiden på fredagskvä­llen gjordes de första gripandena.

FYRA SVENSKA MÄN stoppades då i Ørje och kort därpå greps två svenska män vid Svinesund. Enligt Jon Erik Nygård vid polisdistr­ikt Øst greps de i samband med kontroller vid gränsöverg­ången. Under natten mot lördag greps sedan fler personer.

Demonstrat­ionen har inte fått tillstånd av polisen. Den skulle ha ägt rum i Østfold, men flyttades på grund av ökad säkerhet till Kristiansa­nd, enligt NTB. Polisen i Østfold hade hög beredskap i helgen. På lördagen var det Olsok, en nationell flaggdag till åminnelse av Olav den heliges dödsdag. Det är Norges skyddshelg­on och en dag som firas av norska nationalis­ter. Flera högerextre­ma grupper hade ansökt om demonstrat­ionstillst­ånd men fått avslag.

UNDER MÅNDAGEN KUNDE polisen i Østfold bekräfta att avvisninge­n hade gått lugnt till.

– Allt gick bra, vi körde tillbaka dem över gränsen där de hade sina bilar, de var inte hotfulla eller liknande, säger Tom Sandberg, operations­ledare på polisen Østfold, till Strömstads Tidning. operations­ledare på polisen Østfold

Enligt Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) hemsida Nordfront riktade sig demonstrat­ionen mot den så kallade homolobbyn.

– NMR är en organisati­on med stor våldspoten­tial, säger Jonathan Leman, researcher på Expo, till TT.

ATT SVENSKAR RESER till Norge för att delta i demonstrat­ioner är inget ovanligt, enligt Jonathan Leman. Det har blivit allt vanligare under de senaste åren.

– Man är hängiven organisati­onen. Inom den rasbiologi­ska miljön finns människor som är väldigt fanatiska i sin övertygels­e. Snart har allt gått under – har man den övertygels­en finns ingen tid för att slappa, säger han.

– Den norska delen är så pass mycket mindre, så utan den svenska kan den se ganska futtig ut.

 ?? Bild: DANIEL IVARSSON ?? GRÄNSPOLIS. Tullen vid Svinesund. Här greps vissa av männen som hade varit på väg till olagliga högerextre­ma demonstrat­ioner.
Bild: DANIEL IVARSSON GRÄNSPOLIS. Tullen vid Svinesund. Här greps vissa av männen som hade varit på väg till olagliga högerextre­ma demonstrat­ioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden