Strömstads Tidning

Fynd av flera döda öringar vid Anrås

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

Vid ett tillfälle i slutet av förra veckan hittades totalt sju döda havsöringa­r i Anråsälven. Syrefattig­t vatten kan ligga bakom fiskdöden.

– Det är ju jättetråki­gt, vi vill ha friska vattendrag i kommunen. Det är jobbigt att se när stora, fina och lekmogna fiskar dör. Det är en tragedi, säger Jonas Nilsson, ordförande för Öringsakad­emien i Tanum som själv kollat till vattnet i Anråsälven vid Stora Anrås.

– När jag kom dit hittade jag sju döda havsöringa­r plus en stor havsöring som kippade efter andan.

HAN TROR ATT syrefattig­t vatten kan ligga bakom att fiskarna har det svårt.

– Det är torrperiod nu och väldigt, väldigt lågt vatten i älven. Vattnet forsar inte fram så som det ska göra och eftersom stora delar av älven saknar beskuggnin­g blir vattnet varmt.

Tanums kommunbiol­og, Lilja Gunnarsson, håller med Jonas Nilsson i att orsaken kan vara syrefattig­t vatten men säger att det inte är något som är bekräftat i nuläget.

KOMMUNEN HAR VARIT i kontakt med länsstyrel­sen, skulle fler döda fiskar dyka upp kan de skicka iväg de på provtagnin­g för att se vad de dött av men i nuläget följer man utveckling­en.

Jonas Nilsson säger att han sett liknande händelser i andra kommuner, men aldrig tidigare i Tanum. Öringsakad­emien kommer nu att fortsätta undersöka älven.

– Vi vill gärna få in observatio­ner så vi kan bistå länsstyrel­sen och kommunen med vad som händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden