Strömstads Tidning

Den torraste juli på

NORRA BOHUSLÄN: STRÖMSTAD OCH TANUM VÄRST DRABBAT AV TORKAN Grödorna vissnar, björkarna dör och vattnet räcker knappt till djuren. I år har det varit den torraste juli på elva år.

-

Enligt Foreca har Bohuslän endast haft 25 till 50 procent av den normala nederbörde­n i juli. Det har inte varit så torrt i juli sedan 2006.

– I Bohuslän är det framför allt de norra delarna som torkan haft störst påverkan, säger Dan Hellman som är vattenvård­s handläggar­e på länsstyrel­sen.

Enligt Dan Hellman kan man i vårt område se störst påverkan på vattnet i Strömstad och Tanum. Tanum är också en av kommunerna i länet som infört bevattning­sförbud under sommaren. Kommunen uppmanar att spara regnvatten i tunnor samt att ta snabba duschar, för att spara på vattnet.

– Bevattning­sförbud innebär bland annat att man inte får använda kommunens vatten till att fylla pooler eller vattna gräsmattan. Jag tycker det är bra att man uppmanar till försiktigh­et, säger Dan Hellman.

DET RÅDER ÄVEN eldningsfö­rbud i flera av kommunerna i regionen. Förbudet innebär att man inte får grilla överallt utan endast på utsatta platser.

– Det har inte varit några gigantiska avvikelser från tidigare år men när det är så här torrt gör vi oss mer förberedda på mark och gräsbrände­r, säger Mikael Svantesson, räddnings tjänstchef i beredskap på Mitt Bohuslän.

BLAND ANNAT BRUKAR Mitt Bohuslän skicka upp skogsbrand­flyg, vars uppgift är att åka över skog och mark för att se till att det inte brinner någonstans.

– De brukar få flyga upp ett par gånger om dagen om prognosen varnar om brandrisk. Sedan är vi förberedda fysiskt och materiellt,

 ??  ?? VATTNA. Jonny Kallaste får åka ut dubbelt så mycket denna sommaren för att vattna kommunens rabatter.
VATTNA. Jonny Kallaste får åka ut dubbelt så mycket denna sommaren för att vattna kommunens rabatter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden