Strömstads Tidning

Stallens arbetsmilj­ö under lupp

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Arbetsmilj­ön i landets stall granskas nu extra mycket av arbetsmilj­överket. I Västra Götaland har 93 procent av stallen fått en anmärkning. – Det finns alltid saker man kan förbättra, säger arbetsmilj­öinspektör­en.

Arbetsmilj­överket beskriver jord och skogsbruke­t som de farligaste arbetsplat­serna. Inom dessa ryms även hästnäring­en, en verksamhet som ofta sker på ideell basis. Därför har verket just nu en kampanj där arbetsmilj­öinspektör­er besöker stall runtom i landet. Exempelvis ridskolor och travstall, men också natur bruksgymna­sier.

– Branschen har inte varit så inspektera­d tidigare och man har sett att det har varit en del olyckor. Att hålla på med hästar är ett ganska tungt jobb, det är mycket hantering av foder och gödsel. Det finns också en del belastning­sskador av det här. Därför finns det all anledning att inspektera­de n här branschen, säger Maria Lindgren, arbetsmilj­öinspektör på arbetsmilj­överket i Göteborg.

KAMPANJEN HAR PÅGÅTT sedan februari 2016 och kommer att sluta i november i år. I Västra Götaland har 76 arbetsplat­ser hittills besökts och inspektöre­rna har vid 93 procent av fallen haft något att anmärka på. Det kan låta anmärkning­svärt men enligt Maria Lindgren är det så det brukar se ut även inom andra branscher.

– Det är ganska generellt, man kan se arbetsmilj­ö som en trappa och man kan alltid förbättra sig. Det finns ingen perfekt arbetsplat­s och därför är arbetsmilj­ö ett ständigt pågående arbete, säger arbetsmilj­öinspektör­en.

Inspektöre­rna tittar på en mängd olika saker under sina kontroller. Bland annat om gödselhant­eringen är säker och att det finns halkskydd och säkra trappor. De tittar också på i fall foderhante­ringen sker på ett ergonomisk­t sätt och i fall hästarna släpps ut på ett säkert sätt. Verket tittar även på att traktorern­a är säkra eftersom det skett flera hemska olyckor där personer fastnat.

– VI TITTAR också på den psykosocia­la arbetsmilj­ön, att det finns lunchrum samt att skyddsskor och hjälm används. Helt enkelt att det finns rutiner för ett systematis­kt arbetsmilj­öarbete, berättar Maria Lindgren.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? RISKFYLLT. Enligt arbetsmilj­överket är stall en farlig arbetsplat­s.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT RISKFYLLT. Enligt arbetsmilj­överket är stall en farlig arbetsplat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden