Strömstads Tidning

– värst för djuren

-

de placerat ut vattenpåsa­r vid cirka 15 träd i kommunen. Vattenpåsa­rna funkar som ett komplement, och sipprar successivt ut vatten till träden under dagarna.

De träd som är allra mest känsliga för uttorkning är björkarna, där man redan kan se hur bladen har gulnat. Anledninge­n är att björkarna kräver mer vatten än de flesta andra träd, och nu när grundvattn­et är lågt når inte rötterna ner.

DET ÄR INTE bara kommunen som har problem med vissnande växter. Ove Hansson är kött- och spannmålsb­onde i Tanum. Han upplever att torkan har fört med sig stora problem, som framför allt drabbar djuren.

– Grödorna får inte tillräckli­gt med vatten och vissnar i stället för att mogna, berättar han.

MYCKET AV DET Ove Hansson odlar blir foder till tjurarna som han föder upp. Och vattenmäng­den påverkar djurens foder på flera sätt.

– Till att börja med vissnar grödorna så att det blir svårt att få det att räcka till för djuren. Det värsta är dock att vattnet i brunnnarna sinar. Just nu har vi precis så det räcker med vatten till tjurarna, säger han.

Vidare berättar han att de fått ta till åtgärder för att spara på vattnet, så att djuren inte ska behöva gå törstiga.

– VI FÅR SNÅLA helt enkelt och tänka oss för. Det är inte som att vi kan sätta igång en tvätt eller så, utan först och främst måste djuren ha vatten, säger Ove Hansson och fortsätter:

– Men det kommer ju vatten förr eller senare, jag hoppas på ordentligt med regn så att det ordnar upp sig.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ??  ?? ELDNINGSFÖ­RBUD. På grund av risk för gräsbrände­r rådet det eldningsfö­rbud i flera av våra kommuner.
ELDNINGSFÖ­RBUD. På grund av risk för gräsbrände­r rådet det eldningsfö­rbud i flera av våra kommuner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden