Strömstads Tidning

Snåla smakprov om länsstyrel­sen får bestämma

-

På besök i San Francisco kunde jag ena dagen äta lunch på 21st Amendement Brewery and Restaurant, en av flera gastropuba­r med eget bryggeri, och nästa dag besöka stadens anrika bryggeri Anchor Brewery & Distillers för en rundtur med efterfölja­nde provsmakni­ng och förstås inköp av diverse t-shirts och kepsar med bryggeriet­s logotyp. I San Francisco är hantverksö­l och mikrobrygg­erier en del av matoch dryckeskul­turen – men också en del av besöksnäri­ngen.

I GÖTEBORG FINNS en gryende utveckling åt samma håll, med Sveriges bryggeritä­taste stad och kanske mest lokalpatri­otiska ölkonsumen­ter. Sammanhåll­ningen och samarbetet mellan bryggarna i de 20-tal mikro- och hantverksb­ryggerier som finns i Storgötebo­rg har säkert också bidragit till den närmast explosions­artade utveckling­en. Och självklart vill de västsvensk­a bryggarna satsa på dryckesint­resserade turister och kunna erbjuda samma typer av upplevelse­r som jag mötte i San Francisco. En rundvandri­ng i bryggerier och efterfölja­nde smakprovni­ng är en kul upplevelse för den ölintresse­rade besökaren, och en bra möjlighet för ett mikrobrygg­eri att både marknadsfö­ra sig och få ett extra ekonomiskt ben att stå på.

Ett sådant exempel är lilla Vega Bryggeri på Ringön i Göteborg, som just står vid tröskeln till den satsning de planerat och kämpat för i två år: Ett nyrenovera­t bryggeri med möjlighet att just ta emot besök för guidade visningar och provsmakni­ngar. Men nu är de oroliga att miljoninve­steringen och satsningen på att anställa mer personal är förgäves.

SKÄLET ÄR ATT kommunerna i Västsverig­e upptäckt att de tolkat lagen olika när de hanterat tillstånds­frågor för just provsmakni­ng, och därför bett länsstyrel­sen i Västra Götaland om ett förtydliga­nde kring vad som egentligen gäller. Svaret är tydligt – men inte ett svar som fungerar för de bryggerier som vill ordna just provsmakni­ngar. Ja, som Vega Bryggeri till exempel. Efter en noggrann genomgång av vad utredninga­r och förarbeten till lagen säger, kunde handläggar­na på länsstyrel­sen konstatera att den enda mängd som finns angiven för vad ett smakprov kan vara står att finna i förarbetet till lagen, och enligt den är ett smakprov bara 1,5 msk (eller mindre!).

Här är det lätt att raljera över hur svårt det är att hålla upp en 1,5 msk öl, att det bara blir skum, att det kanske motsvarar en klunk eller två och absolut inte ger möjlighet till att återvända till ölglaset flera gånger för att exempelvis jämföra med andra öl så som man gärna gör när man provar flera sorter. Men det ändrar inte faktum. Det är den enda mängd som finns angiven, och alltså det som man har att förhålla sig till när nya tillstånd ska ges. De som redan har tillstånd och exempelvis får hälla upp 15 cl i glasen påverkas inte.

LOBBYARBET­ET FÖR ATT ändra lagen har redan börjat från bland andra Gothenburg Brewers Guild och Sveriges Bryggerier. Mikrobrygg­erierna befinner sig på sätt och vis i samma situation som de svenska vinodlarna, som också kämpat i åratal för att få ha försäljnin­g och provsmakni­ng av sina produkter på vingårdarn­a. Men hittills har de fått nej – och därför hittat vägar runt lagen genom att exempelvis bygga restaurang­er eller konferensa­nläggninga­r så de kan få serverings­tillstånd där.

Nu ska det också sägas att länsstyrel­sens skrivelse inte är en lagtext, utan en genomgång och ett förtydliga­nde av vad som finns angett i frågan om provsmakni­ngsmängd. Det är varje kommuns lokala tillstånds­myndighet som fattar beslut om tillstånd för provsmakni­ng, och de har sin fulla rätt att fatta beslut efter eget huvud.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden