Strömstads Tidning

Kreativa skapelser i Skimmer

VRÅNG S HOLMEN: UPP F OSTRINGS ANSTALTEN SOM BLEV KONSTHEM I år arrangerad­es utställnin­gen Skimmer för 15:e gången i huset på Vrångsholm­en, samtidigt som en utställnin­g om husets historia invigdes.

- HAMPUS EKLUND 0526-624 08 hampus.eklund@stnb.se

Tidigt 1900-tal var huset vid vägens slut på Vrångsholm­en en plats för så kallade vanartiga pojkar. Där skulle de uppfostras till goda arbetare i samhället. Sedan 1981 ägs dock huset av en konststift­else och drivs av konstfören­ingen Vrångsholm­en.

I år arrangerad­e föreningen utställnin­gen Skimmer för 15:e året och samtidigt invigdes utställnin­gen Vrångsholm­en Huset vid vägens slut, som berättar husets historia. TILL UTSTÄLLNIN­GEN HAR det sökt sig många personer denna lördag. Det är en häftig plats, som liksom plötsligt dyker upp på den ensliga vägen ut på Vrångsholm­en. Mitt i naturen står plötsligt detta stora mäktiga hus. Här ”uppfostrad­es” alltså grabbar från Göteborg. I dag är huset fyllt av kreativa skapelser för utställnin­gen Skimmer. Jag möts ganska snabbt av Bengt Franzon som har en stor del i dagens utställnin­g. Han har inget själv utställt, då han är musiker, men är med som arrangör.

– Alla verk här är gjorda av någon med anknytning till föreningen. Föreningen är i dag nästan 40 år gammal, så det är inte alla av originalme­dlemmarna som är aktiva i dag, säger han.

HAN BERÄTTAR OM husets speciella historia och om hur det gick från upp f ostrings anstalt till arbetsloka­ler förmännisk­or inom konstsfäre­n. Han presentera­r mig för Elsa Agélii som var den som startade insamlinge­n för att köpa huset 1981.

– Vi fick nys om att försvaret skulle sälja hus här i Tanum. Jag var med i ett konstverks­kooperativ och jag kom då med förslaget om att vi skulle köpa ett hus, säger Elsa Agélii.

Resten är historia. Det var någon som lade 20 000 minns hon, medan ytterligar­e 25 000 kom från ett stipendium. Men de övriga 30 000 som behövdes samlades ihop i kontanter av olika konstnärer.

– Bankmannen i Tanum grät av förvåning när vi lämnade över pengarna. Det är en härlig anekdot, säger hon.

blev alltså huset ett hem för olika slags konstnärer. Det har gjorts allt möjligt i huset, från film till abstrakt konst. I dag bjuds det även på en hel del olika saker när Skimmer har utställnin­g. I källaren visas det upp en kortfilm från Johanna Bernardsso­n, som berättar en tragisk historia om en kvinna från området. I källaren visas det också upp keramik, gjorda med den japanska tekniken Raku, från 1500-talet.

Det är olika slags konst på varje våning. Det går att kalla dagen för en blandad och skimrande utställnin­g, där vid vägens slut på Vrångsholm­en.

 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ?? MÄKTIGT HUS. Den gamla uppfostrin­gsantalten, som i dag är hem för Föreningen Vrångsholm­en. En konstfören­ing som i lördagen arrangerad­e utställnin­gen Skimmer.
Bild: HAMPUS EKLUND MÄKTIGT HUS. Den gamla uppfostrin­gsantalten, som i dag är hem för Föreningen Vrångsholm­en. En konstfören­ing som i lördagen arrangerad­e utställnin­gen Skimmer.
 ??  ?? FILMVISNIN­G. I källaren visades det upp en kortfilm av Johanna Bernardsso­n.
FILMVISNIN­G. I källaren visades det upp en kortfilm av Johanna Bernardsso­n.
 ??  ?? TYGER MED MERA. Här låg verk upplagda fint på bord i ett av rummen på övervåning­en.
TYGER MED MERA. Här låg verk upplagda fint på bord i ett av rummen på övervåning­en.
 ??  ?? EN AV ARRANGÖRER­NA. Bengt Franzon är en av föreningsm­edlemmarna som arrangerar dagens utställnin­g.
EN AV ARRANGÖRER­NA. Bengt Franzon är en av föreningsm­edlemmarna som arrangerar dagens utställnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden