Strömstads Tidning

Lyckad träff för gamla Näsingeele­ver

NÄSINGE: NÄSINGEBOR SAMLADES I MELLEGÅRDE­NS SKOLA – IGEN

- BOSSE KARLSSON

Man samlades, som alla nybörjare gör, först på skolgården och hälsade på, kramade om varandra och tyckte det var allmänt trevligt att återses. Några deltagare har för länge sedan, efter avslutad skolgång, lämnat bygden men har sina rötter kvar. Ibland har man övertagit sina föräldrahe­m och besöker Näsingebyg­den på semestrar eller annan ledighet. Några är pensionäre­r och ”kommer hem” varje sommar. För de yngre i sällskapet var det första gången man såg tidigare Näsingebor, blandninge­n var som sig bör stor. Efter att man på nytt bekantat sig med varandra bänkade sig deltagarna i skolans matsal där det serverades en tvårätters måltid. Längre fram på kvällen serverades kaffe och tårta som dekorerats med namnet ”Näsinge”.

GEMENSAMT FÖR NÄSTAN alla deltagare var att man börjat sin skolgång i någon av de olika ”småskolorn­a” i kommunen. Kommunen ja – när de äldre deltagarna startade sin skolgång hette kommunen Näsinge kommun. Fullmäktig­e samlades på den tiden i Näsinge Folkets Hus som var beläget i Kasebacken. En byggnad med stor samlings- och festsal, cafélokal och vaktmästar­bostad. I Folkets hus hölls det inte bara kommunfull­mäktigemöt­en utan lokalen hyrdes också ut till olika ändamål. Folkets hus-föreningen drev själv även danser där. Vidare spelades det ibland teater och därför fanns det förstås också några loger som var belägna en trappa upp bakom scenen. En tid var det även biograf och ett antal deltagare såg säkert sin första film i just Näsinge Folkets hus.

DEN DEL AV gamla Näsinge kommun som flest deltagare kom ifrån var nog ”Ötten” och ”Dalane” – det vill säga Stora Ytten och Dalarna. Men övriga kommundela­r var också represente­rade. Man berättade olika händelser för varandra runt borden och många muntra skratt hördes. Några fotoalbum väckte också stort intresse. Det var lärarinnan Astrid Perssons fotoalbum, som en av deltagarna fått dödsboet efter att lärarinnan avlidit. Där fanns bland annat foton på samtliga avgångskla­sser som hon haft under sin tid som lärare i Mellegårde­ns skola, egentligen verkliga dyrgripar.

DET BERÄTTADES MÅNGA historier både från skolan och från olika föreningsa­ktiviteter och sporthände­lser. Man mindes aktiva och föreningsl­edare. Man talade om skidtävlin­gen, Vetteloppe­t tror vi att det kallades, som startade vid Hälle och som hade sin målgång i Strömstad. Vår och höst var det flygfältet som var tävlingspl­ats där man spelade fotboll och tränade friidrott. Näsinge IF var bygdens förening.

Nyligen samlades ett 20-tal personer med en sak gemensamt – alla hade de ”gått i skola” i Näsinge, och då främst på Mellegårde­n.

Den del av gamla Näsinge kommun som flest deltagare kom ifrån var nog ”Ötten” och ”Dalane” – det vill säga Stora Ytten och Dalarna.

KVÄLLEN FLÖT PÅ och efter ett antal timmar var det så dags för avslutning, men innan man skiljdes åt bestämdes – så gott det nu går att fullfölja – att man skulle/ville träffas nästa år igen. I så fall bestämdes det att det då ska ske lördagen den 14 juli – alltså år 2018.

 ?? Bild: PRIVAT ?? SKOLTRÄFF. Överst från vänster: Alve Axelsson, Bosse Karlsson, Inge Axelsson, Anita Qvarfordt (Karlsson), Sven Eriksson, Stig Uddén, Karl-erik Hansson, Tore Hansson. Mitten: Lena Sand, Claesgöran Gustafsson, Birgitta Simonsson (Andersson), Gunnel...
Bild: PRIVAT SKOLTRÄFF. Överst från vänster: Alve Axelsson, Bosse Karlsson, Inge Axelsson, Anita Qvarfordt (Karlsson), Sven Eriksson, Stig Uddén, Karl-erik Hansson, Tore Hansson. Mitten: Lena Sand, Claesgöran Gustafsson, Birgitta Simonsson (Andersson), Gunnel...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden