Strömstads Tidning

Mordåtal på gång

- PONTUS JOHANSSON 0526-624 04 pontus.johansson@bohuslanin­gen.se

Nu ska åtal inom kort väckas mot den man som sitter häktad, misstänkt för mordet på sin mor utanför Strömstad den 8 september. Mannen genomgår även psykiatris­k undersökni­ng.

– Varje gång berättar han samma historia. Och det är att han har tagit livet av sin mor, säger åklagaren Robert Beckard.

Sonen misstänks ha mördat sin mamma. Hans försvarsad­vokat säger att han har styrts av inre röster. Inom ett par veckor förväntas åtalet väckas.

Den 8 september hittades en kvinna i 70-årsåldern nergrävd i en terräng. Kvinnans son, som är i 35-årsåldern, misstänks för mordet och är också den som ringde till polisen och slog larm. I tisdags delgav polisen ärendet till honom och hans försvarsad­vokat.

– Nu har vi lämnat honom ifred lite grann och har inte haft några förhör den senaste veckan. Däremot har vi delgivit ärendet, vilket betyder att han får gå igenom ärendet med sin advokat, säger Sten-rune Timmersjö, gruppchef vid polisens enhet för grova brott i Fyrbodal och polisens spaningsle­dare i fallet.

– Det här börjar gå mot sitt slut, fortsätter han.

Försvarsad­vokat Peter Ekelund, som tog emot det delgivna ärendet på tisdagen, har inte hunnit gå igenom det med sin klient.

– Vi fick det i dag och det är på 300 sidor och kommer ta dagar att gå igenom, sa han på tisdagseft­ermiddagen.

HANS KLIENTS INSTÄLLNIN­G till mordet är i nuläget densamma som tidigare. Förra veckan beslutades det att mannen ska genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Den ska starta så fort som möjligt.

– Det kan hända att den redan drar i gång den här veckan, säger Peter Ekelund.

Att polisen har delgivit ärendet är inte detsamma som att utredninge­n är klar.

– I det här fallet har vi låtit dem ta del av ärendet. Men utredninge­n är inte klar än, säger åklagaren Robert Beckard.

Han kommer snart att väcka ett åtal mot den misstänkte.

– Det kommer dröja med åtal till någonstans i mitten av november. Allt beror på när Nationella forensiskt center analyser är klara och den rättspsyki­atriska undersökni­ngen är klar.

Det pekar mot att åtalet väcks den 7 november.

– En gissning är att det väcks då. Jag begärde förlängnin­g till den 7:e november av tingsrätte­n. Men det kan finnas något kvar för utredninge­n, säger Robert Beckard.

PROVERNA FRÅN NATIONELL forensiskt center är det som fördröjer utredninge­n. Enligt uppgift till GP är ett analyssvar polisen tidigare väntat på av det misstänkta mordvapnet. Det är först när svaren är inhämtade åtalet kan väckas och förhandlin­garna börja. Då har tingsrätte­n två veckor på sig att inleda huvudförha­ndling.

– Vi har hört honom 3 till 4 gånger och varje gång berättar han samma historia. Och det är att han har tagit livet av sin mor, men det räcker inte. Den tekniska undersökni­ngen måste prata samma språk, säger Robert Beckard.

”Varje gång berättar han samma historia, att han har tagit livet av sin mor”

ROBERT BECKARD åklagare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden