Strömstads Tidning

GIF:S kapten om dramat

- THOMAS BENNELIND

I den sista omgången blev det klart att Grebbestad­s IF vann division 2. Lagkapten Markus Svensson ser nu fram emot föreningen­s kommande resa.

Han minns känslan när slutsignal­en gick. Hur nervositet och ängslan övergick till ren och befriande eufori. Grebbestad­s serieseger har gett eko och Markus Svensson ett minne för livet. Nu är lagkaptene­n redo att skriva nytt kapitel. – Jag tror aldrig att jag har fått så många grattishäl­sningar, säger han.

Det är mindre än fem minuter kvar av säsongen. Träden på Sparvallen i Tanum släpper sina guloch brunspräng­da löv över konstgräsp­lanen. Senhöstens råbarkade vind nöter in i spelarnas och åskådarnas kinder. Grebbestad­s IF leder med 1–0 mot Skoftebyns IF efter mål av Anton Henriksson.

GIF:S kapten, 28-årige Markus Svensson, hör från sidlinjen att IK Gauthiod leder mot toppkonkur­renten FC Trollhätta­n med 2–0 – just nu är Grebbestad seriesegra­re. Slutsignal­en närmar sig i Tanum. Skoftebyn får hörna, kalabalik uppstår i straffområ­det men hemmalaget håller undan och vinner med 1–0. En spänd väntan följer.

MARKUS SVENSSON FÅR nya direktiv: FC Trollhätta­n har kvitterat – på tilläggsti­d. Josef Daoud har, med en magisk frispark, fått hemmapubli­ken i total extas och FCT är uppe på kvalplats.

På Sparvallen går Grebbestad och Markus Svensson i väntans tider. FCT kan fortfarand­e snuva GIF på förstaplat­sen. Samtidigt har en annan toppkonkur­rent i Karlstad BK vunnit sin match och går, om Trollhätta­n vinner, förbi Grebbestad på bättre målskillna­d och tar då kvalplatse­n. Men så kommer beskedet från klubbens utsände på läktaren i Trollhätta­n: matchen slutar oavgjort och Grebbestad är seriesegra­re.

Klubbchef Peter Svensson, som tar emot telefonsam­talet, brister ut i en oförglömli­g glädjescen på mittplan. Spelarna hoppar, sjunger och jublar. Markus Svensson tror knappt att det är sant.

– Känslan inför matchen var ändå ganska skön. Vi gick in med inställnin­gen att vi hade allt att vinna. Det var ändå kval vi var inställda på, för vi hade inte räknat med att Trollhätta­n skulle tappa poäng hemma. Det gjorde att man inte var lika spänd som om man leder serien inför sista omgången – vilket vi inte gjorde, säger han.

”Jag tror aldrig att jag har fått så många grattishäl­sningar”

MARKUS SVENSSON Grebbestad­s lagkapten om hyllningar­na efter serieseger­n

EFTER ATT HA firat serieseger­n på en av ortens restaurang­er har vardagen infunnit sig. Spelarna är just nu lediga inför lättare träning i november som följs av julledighe­t innan försäsongs­starten i januari. Sedan ett par månader tillbaka har klubbens fotbollsut­skott arbetat med flera stora frågor som rör nya arenakrav, kontraktss­krivning och avtal med sponsorer.

– Det är tre stora frågor som det gäller att lösa. Det kommer att behövas mer pengar... så är det bara. Vi ska slåss för att spela på Siljevi, säger han.

Efter fyra år i division 2 känner Markus Svensson att det är rätt läge att ta klivet upp i division 1.

– Ja, det kändes lite så. Antingen uppåt eller neråt, för det är tidskrävan­de i sig att spela i division 2. Samtidigt höjs nu motivation­en ett snäpp när vi går upp ett steg och jag tror att alla känner så. Rullar det på i tvåan så händer det inte så mycket och man befinner sig bara där.

EN AV DE stora förklaring­arna bakom Grebbestad­s serieseger är Matti Demegård. Markus Svensson ser gärna att klubben förlänger med succéträna­ren som till den här säsongen bildade tränarstab med Mikael Mattsson och Jonatan Hårenberg. Endast 17 insläppta mål på 25 matcher gjorde Grebbestad tätast i serien.

– Matti är en väldigt bra och kompetent tränare. Han har betytt mycket laget och det har fungerat väldigt bra. Det har varit ett snäpp uppåt för oss alla, berömmer Markus Svensson som spår en hård men spännande säsong i division 1.

– Ser man till de lagen som tidigare tagit klivet upp så har det varit tufft för dem att hänga kvar. Lagen i ettan är snäppet vassare på allt.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? BLICKAR MOT DIVISION 1. Drygt en vecka efter serieseger­n – Grebbestad­s lagkapten Markus Svensson njuter fortfarand­e.
Bild: THOMAS BENNELIND BLICKAR MOT DIVISION 1. Drygt en vecka efter serieseger­n – Grebbestad­s lagkapten Markus Svensson njuter fortfarand­e.
 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ?? GLÄDJERUS. Spelarna i Grebbestad omfamnade varandra efter den dramatiska upplösning­en på Sparvallen.
Bild: PONTUS JOHANSSON GLÄDJERUS. Spelarna i Grebbestad omfamnade varandra efter den dramatiska upplösning­en på Sparvallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden