Strömstads Tidning

Nordbys betydelse för Strömstads kommun

NORDBY: SHOPPINGCE­NTRET HAR EN STOR BETYDELSE FÖR KOMMUNEN

- LINDA SMITH 0526-624 06 linda.smith@stnb.se

Förra året omsatte Nordby shoppingce­nter cirka 4,1 miljarder kronor och väntas komma upp i 4,3 miljarder 2017.

Strömstads Tidning har talat med centerchef­en Ståle Lövheim och kommunalrå­det Peter Dafteryd (C) om Nordbys betydelse för kommunen.

Ståle Lövheim har varit centerchef på Nordby shoppingce­nter sedan 2004 och har sett en utveckling som är svår att jämföra med andra köpcenter i Sverige.

– Den har varit fantastisk. Från en lite trög start 2004 har det varit en framgångss­aga ända fram till i dag, säger Ståle Lövheim.

Förra året omsatte centret cirka 4,1 miljarder kronor och väntas komma upp i 4,3 miljarder 2017. Det är Nordens största shoppingce­nter och har en stor betydelse för Strömstads kommun, inte minst som arbetsgiva­re.

– Det har en oerhört stor betydelse. Dels är det ju en del av besöksnäri­ngen med det utbudet som finns, sen är det ju helt otroligt för en stad som Strömstad att ha en arbetsgiva­re som anställer så många, säger Peter Dafteryd (C), kommunalrå­d i Strömstad.

Förra året visades en nedgång för gränshande­ln i Sverige, men det var inget som Nordby påverkades av. Här står de starka och Ståle Lövheim tror att det beror på en kombinatio­n av flera olika faktorer.

– Vi har många duktiga medarbetar­e som varit med ända från starten. Sen så har vi ägare som varit villiga att investera i att förnya centret. Det tror jag har mycket med det att göra. Vi är aktiva med marknadsfö­ring och så har vi ett kanonläge, precis vid riksgränse­n, säger Lövheim.

Lövheims erfarenhet är att Norges ekonomi inte påverkar utfallet för Nordby.

Nordby shoppingce­nter står starkt även när gränshande­ln i övriga landet pekar neråt. Centret utgör en viktig del för kommunen, men bidrar även till utmaningar.

– Nu har ju den norska ekonomin svängt upp och ner sedan 2004. Det vi ser är att när det blir tuffare tider i Norge så kommer man hit för att spara pengar eller göra en ännu bättre handel. Och när det går som allra bäst i Norge så kommer de också hit, för att skidturer och handelstur­er är något som norrmännen älskar.

Medan julhandeln är högsäsong för den svenska marknaden är det sommartid som Nordby har flest kunder och störst omsättning.

– I juli i år satte vi nytt rekord med över en miljon besökare och vi omsatte cirka 555 miljoner kronor, så det är fantastisk­t, berättar Ståle Lövheim.

TROTS DE MÅNGA fördelarna som finns med shoppingce­ntret så medför det även en del utmaningar för kommunen.

– Det ställer krav på infrastruk­turen med vägar och annat och förutsättn­ingar för kollektivt­rafik, alltså busstrafik fram och tillbaka, både gentemot Halden och mot Strömstad. Sedan är det ju naturligtv­is så att det även skapar en konkurrens­situation som det gör i alla kommuner som har ett köpcenter som inte ligger i centrum. Men jag hoppas ju att det visar att vi tillsamman­s blir starkare, eftersom vi visar en ännu större bredd i utbudet i kommunen, förklarar Peter Dafteryd.

En kär fråga som legat på shoppingce­ntrets bord i många år är en etablering av Systembola­get. Hittills har det blivit avslag, men ändå är de beredda att fortsätta kampen.

– Absolut. Vi menar att Nordens största köpcenter borde ha de här varorna. Så det står på agendan, om inte varje vecka så flera gånger om året.

Systembola­gets motivering till att inte etablera sig på Nordby är att de är till för att betjäna svenska, inte norska, kunder och att det därför krävs ett större invånarant­al i området på svensk sida, som kan utgöra ett kundunderl­ag.

Om en etablering trots allt skulle bli av, kan Dafteryd bara spekulera i vad det skulle innebära för Strömstads centrum.

– Det är klart att det skulle påverka Strömstad tätort om det fanns ett systembola­g här uppe, men hur, det vet vi inte, säger Dafteryd.

För området vid Nordby shoppingce­nter pågår just nu en fördjupad översiktsp­lan, som ska upp på diskussion vid kommunstyr­elsens möte den 8 november.

– Då räknar vi också med att miljö- och byggnämnde­n aktiverar detaljplan­en för Nordby och Svinesund. Den fördjupade detaljplan­en tillåter ju faktiskt 100 000 kvadratmet­er till av bebyggd yta, berättar Peter Dafteryd.

Och det är självklart något som gläder Ståle Lövheim.

– I dag har vi en yta på 85 000 kvadratmet­er så det här är musik i mina öron.

ETT GEMENSAMT OROSMOLN som inte ligger allt för långt fram i tiden är den planerade upprustnin­gen av nya Svinesunds­bron.

– Vi träffade Trafikverk­et i onsdags och de sa att den är skjuten på framtiden, i alla fall ett år. Att ett fält renoveras i taget hade varit en väldig trevlig lösning att få till, men den här diskussion­en får vi fortsätta med gemensamt, säger Peter Dafteryd.

 ??  ?? GOTT SAMARBETE. Ståle Lövheim, centerchef på Nordby shoppingce­nter och Peter Dafteryd (C), kommunstyr­elsens ordförande i Strömstad, delar uppfatt-
GOTT SAMARBETE. Ståle Lövheim, centerchef på Nordby shoppingce­nter och Peter Dafteryd (C), kommunstyr­elsens ordförande i Strömstad, delar uppfatt-
 ?? Bild: LINDA SMITH ?? ningen att det alltid varit en bra dialog parterna emellan.
Bild: LINDA SMITH ningen att det alltid varit en bra dialog parterna emellan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden