Strömstads Tidning

Förslag: bygg ny förskola

- JENNY JOHANSSON 0526-624 05 jenny.johansson@stnb.se

I går visade majoritete­n i Tanum upp ett budgetförs­lag inför 2018. Satsning på barnomsorg genom en utbyggnad på Tanumskola­n och bygge av en ny förskola i Fjällbacka finns bland förslagen.

Ett samarbete mellan Bohusläns Guider och Studieförb­undet Vuxenskola­n har resulterat i tolv nya guider. Projektet innebär nu att Bohuslän ska kunna visas upp på flera olika språk.

Efterfråga­n på kunniga språkguide­r ökar stort då både fler kryssnings­fartyg och resebolag anlägger sina rutter till den bohuslänsk­a kusten. För att möta marknaden har intressefö­reningen Bohusläns Guider och Studieförb­undet Vuxenskola­n i ett Leaderfina­nsierat projekt utbildat tolv nya guider. Flera av dem har tidigare varit godkända för Uddevalla kommun och nu utökar de sitt område att även inkludera Tanum, Strömstad, Lysekil, Munkedal och Sotenäs.

INTRESSET FÖR UTBILDNING­EN har varit stort och i mitten av oktober mottog de nya auktoriser­ade guiderna sina intyg. Samtliga är godkända på svenska, men sex stycken guidar också på engelska, två på tyska och en på franska.

– Detta projekt är bestående och lever vidare från år till år för alla. Det gynnar allmänhete­n lika mycket som kursdeltag­arna. Inte enbart för Sverige utan för hela världen, säger Lena Aldrin, ordförande för Bohusläns Guider.

En av de tolv nya guiderna är Åsa Cunniff som med eget guideföret­ag hållit vandringar i Fjällbacka. Nu kommer hon att ha hela norra Bohuslän som sitt guideområd­e.

– Det känns jättebra. Det ska bli spännande att se hur vi kan utveckla den turismen. Kursen var nästan ett år lång och jag valde att gå den för att jag vill visa vilken oerhört vacker natur vi har här.

Åsa Cunniff är ingen novis i sammanhang­et. I ungdomen guidade hon i Grekland, Israel och Egypten. Stora delar av sitt liv har hon bott i England och där drivit ett bed and breakfast tillsamman­s med sin man. För tre år sedan flyttade hon hem till Tanum och började guida i Camilla Läckbergs fotspår.

– Fjällbacka är speciellt då vi har en egen marknadsfö­rare världen över i Camilla. De utländska gästerna, framförall­t sydeuropée­r, har ökat mycket tack vare hennes böcker.

I SIN NYA guideroll får nu Åsa Cunniff som sagt fler kommuner att berätta om. Och det gäller att förbereda sig väl.

– Det handlar om att plugga på innan och lära känna området. Vad kommer du att lyfta fram i Tanum och Strömstad?

– Vitlycke naturligtv­is och Tjurpannan. I Strömstad finns det också mycket, däribland Kosteröarn­a och Blomsholm. Att komma ut på havet är en frihet som också bör lyftas –det finns många bra fisketurer och olika safaris. I mitt sätt att guida tycker jag om att berätta historier och samtidigt knyta an till i dag.

 ?? Bild: STUDIEFÖRB­UNDET VUXENSKOLA­N ?? TILLSKOTT. Bohusläns Guider har utökats med tolv nya guider, där flera av dem kommer att guida på engelska, tyska och franska.
Bild: STUDIEFÖRB­UNDET VUXENSKOLA­N TILLSKOTT. Bohusläns Guider har utökats med tolv nya guider, där flera av dem kommer att guida på engelska, tyska och franska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden