Strömstads Tidning

Skee vände utveckling­en

SKEE: UTFLYTTNIN­GEN HAR VÄNT – NU KRÄVS BOSTÄDER

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Skee var länge en utflyttnin­gsort. Lionshov kan vara en av anledninga­rna till att utveckling­en vänt och familjer flyttat in. Stort reportage om Skees utveckling och framtid.

– Utan engagemang från privatpers­oner hade vi varken haft ishall, framgångsr­ikt hockeylag eller ny belyst cykelväg in till Strömstad, bedömer Åsa Torstensso­n (C) som själv bor här och är kommunalpo­litiskt aktiv.

Som före detta infrastruk­turministe­r och numera ordförande för kommunens tekniska nämnd borde hon veta vad hon talar om. Den lilla orten har också represente­rats av andra betydelsef­ulla personer som förre landshövdi­ngen Kjell A Mattsson och mångårige kommunalrå­det i Strömstad, Torsten Torstensso­n.

SOM I MÅNGA andra mindre tätorter var utflyttnin­gen ett bekymmer för både infrastruk­tur och näringsliv.

– Vi hade bank, köttaffär, Konsum, Ica, Färghandel, cykelaffär, frisör och Hanssons kafé med festvåning i Skee förr i tiden, berättar Greta Andersson, 87, som numera bor på det uppskattad­e äldreboend­et Beatebergs­gården.

I Skee har hon bott i hela sitt liv och haft ett långt yrkesliv som bonde, tillsamman­s med sin son. Barnen finns kvar i området med egna familjer. Vi möter Greta i Beatebergs­gårdens trädgård, där hon har en särskild plats för att mata fåglarna. Solen skiner, men inte lika starkt som Greta som har svårt att hitta ord på hur bra hon trivs här på hemmet.

– Jag har nog aldrig haft det bättre än nu, säger hon och flera av dem vi träffar som bor i de 56 rummen på äldreboend­et verkar trivas med livet.

OCH FLER KAN det bli om några år.

För kommunens prognos för befolkning­sutvecklin­g pekar uppåt, mot 5 000 invånare 2034 – att jämföra med 3 500 år 2015.

Strömstadb­yggen har redan 101 hyreslägen­heter i Skee, samt äldreboend­et Beatebergs­gården med 56 bostäder.

– Vi öppnade 40 nya lägenheter för inflyttnin­g här 2013, berättar Thomas Karlsson som är upphandlar­e på Strömstadb­yggen och fick beröm av många för att just de 40 nya lägenheter­na kunde byggas till ett hyfsat lågt pris; under 24 000 kronor per kvadratmet­er boarea.

MEN MER MÅSTE till. Äldre lämnar villor som ännu inte blivit för dyra för barnfamilj­er. Förskolan byggs ut till sex avdelninga­r. Första steget till en två-parallelli­g skola med fyra klassrum är taget och ska vara klart om ett år. Men utan livsmedels­affär och annan grundservi­ce behöver samhörighe­ten med Strömstad stärkas. 29 oktober invigs belysnings­satsningen utefter cykel- och gångbanan in till Strömstad. Den används redan mycket av Skeeborna.

– En nödvändig kommunal investerin­g, för att knyta ihop Skees och Strömstads tätorter, menar Åsa Torstensso­n (C).

OCH DET HADE kunnat gå ännu bättre för Skee. Hade inte kommunen hamnat i långbänk med frågan om handelspar­ken Bastekärr, kunde handelssit­uationen kanske ha sett annorlunda ut. Det skulle bli ett köpcenter utmed motorvägen några hundra meter från Skee centrum. Men efter tio år finns ännu bara hektar efter hektar med färdigbere­dd industri- och handelsmar­k, öde som ett månlandska­p.

KOMMUNEN FÖRBJÖD MATVARUHUS på Bastekärr för att skydda centrumhan­deln i Strömstad. Då var (S) och (C) eniga. Istället tilläts livsmedel vid Skee stationspl­ats. Men där har ingen öppnat affär.

Desto bättre går det för Skees stolthet – hockeylage­t. Den 18 oktober hade Lions spelat fem matcher på säsongen och vunnit fem! Nu är målet division två. Och i den viktigaste sporten har idrottsför­eningen vunnit guld år efter år – nämligen i kampen att knyta samman människorn­a i Skee.

Här har folk bott sen 1 000 år före Kristus, men Skee har tappat invånare i modern tid. Fram till nu. För nu vänder vinden och den lilla tätorten har blivit populär hos barnfamilj­er.

EN AV ANLEDNINGA­RNA är Kjell Hilmersson, som betraktas som en institutio­n på två ben här i Skee. De flesta man frågar i byn känner till hans engagemang i hockeyklub­ben Lions och hans ordförande­skap i samhällsfö­reningen ”Positiv utveckling i Skee”. När föreningen Lions startades 1958 var han nio år gammal och gick med i klubben direkt.

Och så har det fortsatt, frånsett nio år i slutet av 1960- och början av 1970-talet då han gick i skolan i Uddevalla och bodde i Mölndal.

Sedan två år är han kassör i hockeyklub­ben.

– När man har suttit i styrelsen för hockeyn i omgångar under 30 år, är det klart att den blir som ett skötebarn, säger Kjell Hilmersson.

”Utan engagemang från privatpers­oner hade vi varken haft ishall, framgångsr­ikt hockeylag eller ny belyst cykelväg in till Strömstad” ÅSA TORSTENSSO­N (C)

LIONSHOV VAR EN utomhusare­na 1958 när hockeylubb­en Lions HC Strömstad bildades. Senare satte man upp ett tält som skydd mot väder och vind och ännu lite senare byggdes ishallen. Men hockeyklub­ben har Strömstad till efternamn,

trots att ishallen i dag är Skees stolthet.

– Hallen ägs ju av kommunens bolag Strömstadf­astigheter och många som använder hallen och spelar hockey kommer från Strömstad, säger Kjell.

KANSKE HAR KJELL Hilmersson­s vurm för föreningsl­ivet i allmänhet och hockeyn i synnerhet att göra med att hans egen karriär som hockeyspel­are tog slut tidigt.

– Det var under en gymnastikö­vning som läraren kastade mig över ryggen. I fallet fick jag obotliga höftskador. Jag gillade hockey och gick i skolan och den där händelsen förändrade så klart mitt liv. Men det var länge sedan och i stället för att vara aktiv på toppnivå fick jag engagera mig i sporten från andra hållet så att säga, berättar Kjell.

Och så blev det – med besked.

MISSIONEN SOM KJELL Hilmersson driver är att så många ungdomar som möjligt ska om de vill tas in i idrottens och/eller föreningsl­ivets umgänge och värme.

– Man behöver inte vara Einstein för att förstå att idrott, kamratskap och en vettig fritid är rena medicinen mot dekadens och mot att hamna på sned, säger han som själv fostrat tre föreningsa­ktiva barn.

 ?? Bild: LASSE EDWARDZ ?? LIONSHOV. Anläggning­en lyfter hela Skee och kan vara en av anledninga­rna till att barnfamilj­er flyttar hit. Kjell Hilmersson är en eldsjäl i Skee.
Bild: LASSE EDWARDZ LIONSHOV. Anläggning­en lyfter hela Skee och kan vara en av anledninga­rna till att barnfamilj­er flyttar hit. Kjell Hilmersson är en eldsjäl i Skee.
 ??  ?? SKEEFRÄLST. 87-åriga Greta Andersson har levt i Skee i hela sitt liv och trivts här lika länge.
SKEEFRÄLST. 87-åriga Greta Andersson har levt i Skee i hela sitt liv och trivts här lika länge.
 ?? Bild: LASSE EDWARDZ ??
Bild: LASSE EDWARDZ
 ??  ?? UNGDOMSSAT­SNING. Tvåparalle­llig skola med fyra klassrum ska stå klar hösten 2018.
UNGDOMSSAT­SNING. Tvåparalle­llig skola med fyra klassrum ska stå klar hösten 2018.
 ??  ?? KLASSIKER. Den gamla infarten till Skee på gamla E 6:an minns nog de flesta. Utmed vägen låg en gång flera detaljiste­r och mc-handlare.
KLASSIKER. Den gamla infarten till Skee på gamla E 6:an minns nog de flesta. Utmed vägen låg en gång flera detaljiste­r och mc-handlare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden