Strömstads Tidning

Båtviken – innan det är försent

- Lars Georgsson Jan Wogel

Sällan har en detaljplan i ett sommarboen­deområde blivit så utskälld som Båtvikenpl­anen. Och på goda grunder. Ändå finns det en mycket enkel lösning på detta problem. Och det är att kommunen till punkt och pricka följer sitt eget beslut i miljö- och byggnämnde­n från 2015-12-17. Det avsåg i princip att göra en ny plankarta till gällande planer från 2001. Då skulle Kebal 1:38 som sökt planbesked för att få sitt befintliga hus på icke byggbar mark kunna få detta lagligförk­larat. Precis som ägaren önskade. Övriga smärre justeringa­r som man vill göra för att åstadkomma en korrekt plankarta kan också göras. Och utan att ta till de lagstridig­a ingrepp som är totalt oacceptabl­a för majoritete­n av de boende i området.

Man har i dag en redan gjord plankarta och behöver bara justera den på det sätt som MBN:S eget beslut föreskrive­r. Då kan man faktiskt behålla de gamla planbestäm­melserna. Precis som de boende önskar. Ett enda hus i planområde­t har inte möjlighet att bygga tillåtna 180 kvm. Den saken kan utan vidare justeras på samma sätt, och därmed är även det kravet i Mbn-beslutet uppfyllt. Det som återstår är då att ägaren av det välkända svartbygge­t Kebal 1:33 själv skulle få ta konsekvens­erna av att han på egen risk byggt detta hus. Trots att hans bygglov överklagad­es redan innan hans gamla hus ens rivits, och trots att huset byggts i strid mot nästan alla bestämmels­er i den plan från 2001 som i dag fortfarand­e gäller.

Där hävdar kommunen att det nu gått så lång tid att bygget och de olaglighet­er som begåtts är preskriber­ade. Den saken är ingalunda klarlagd när det gäller de domstolsbe­slut som fattats i ärendet. De måste fortfarand­e kringgås på något sätt och detta faktum måste kommunen förklara i Mark- och miljödomst­olen. Det är inte troligt att det kommer att finnas en politisk majoritet som skulle fortsätta arbetet med att få detta hus rivet. Det rivningsbe­slut som kommunen fattade har dragits tillbaka och lär knappast kunna återuppliv­as igen. Det finns alltså en möjlighet att huset kan stå kvar om kommunen löser frågan på ett pragmatisk­t sätt i stället för att tvinga på alla övriga boende samma problem som är orsaken till att planen överhuvudt­aget påbörjats och att Kebal 1:33 saknar bygglov.

Nu har det slutliga godkännand­et av det nya planförsla­get återremitt­erats till kommunstyr­elsen för att granskas igen. Det innehåller i nuvarande form ett antal bestämmels­er som tveklöst gynnar de två fastighete­r som betalar för det. Samtidigt påtvingas huvuddelen av de boende i området nya bestämmels­er som de inte vill ha. De har dessutom lika tveklöst tvingats in i denna plan för att kommunen skulle få de nödvändiga antal fastighete­r som kan rättfärdig­a att man utnyttjar det kommunala planmonopo­let. Följaktlig­en finns det anledning att tvivla på att planen i nuvarande utseende klarar den rättsliga prövning som följer om den antas av kommunfull­mäktige. Särskilt som fastighete­rna framför Kebal 1:33 beläggs med byggrestri­ktioner som inga andra omfattas av. Det finns inget hållbart skäl till detta. De bör givetvis få samma möjlighete­r som denna fastighet vilket kommunstyr­elsen understruk­it i sitt yttrande över planen.

Men det skulle inte gynna någon om planen faller i Mark- och miljödomst­olen. Då är såväl kommunen som de som sökt planändrin­g tillbaka på ruta ett.

Därför vore det glädjande om kommunstyr­elsen ägnade denna fråga en seriös behandling och inte bara rent formellt beslutar att sända den tillbaka till fullmäktig­e för godkännand­e. Förfarande­t med minoritets­återremiss från kommunfull­mäktige har ju tillkommit för att ge möjlighet att få ett kontrovers­iellt ärende ytterligar­e diskuterat innan ett slutgiltig­t beslut fattas. Man kan bara hoppas att kommunstyr­elsen tar vara på denna möjlighet. Allt som krävs är lite kompromiss­vilja och sunt förnuft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden