Strömstads Tidning

Freden med Nordkorea börjar i Japan

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Det var ingen slump att det var mitt under den nordkorean­ska missilkris­en i september som Japans premiärmin­ister Shinzo Abe utlyste val.

JAPAN. Shinzo Abe har under flera år drivit frågan om att den pacifistis­ka paragraf 9 i Japans konstituti­on ska förändras. Den skrevs 1946 och förbjuder Japan att bedriva någon som helst krigsförin­g. Med tiden ändrades tolkningen så att landet åtminstone skulle kunna ha så kallade självförsv­arsstyrkor. Tanken var dock alltjämt att Japan aldrig igen skulle hamna i krig.

Men i det tomrum som skapats av Japans pacifism har i stället Kina trätt in. Den militära närvaron och budgeten har växt i takt med landets ekonomi och på senare år lett till

Landet har en lång tradition av att behålla maktpartie­t, men kasta ut dess politiker med huvudet före.

ökade spänningar i regionen. Bland annat har Kina agerat aggressivt vad gäller Senkaku-öarna, en ögrupp i Sydkinesis­ka havet som tillhört Japan sedan andra världskrig­et.

SIGNALER OM FRAMTIDEN kommer också från det kinesiska kommunistp­artiets pågående kongress. President Xi Jinping pratar om en ny era, och expanderar både Kinas ”mjuka” och dess “hårda” makt, i regionen och i världen.

När dessutom Nordkorea flera gånger om provskjute­r missiler bokstavlig­t talat över huvudet på japanerna är säkerhetsl­äget farligare än på länge. Därför vill Abe bygga ut militären och ge den större handlingsf­rihet.

Det får han nu mandat att göra. De stora utmanarna, nyformerad­e Hoppets parti och sociallibe­rala CDP, verkar ha splittrat de väljare som var tveksamma till maktpartie­t Liberaldem­okraterna, LDP. Det är för övrigt en pikant detalj att båda de stora opposition­spartierna till stor del består av avhoppare från Demokratis­ka partiet, en efterfölja­re till förra regeringsp­artiet DPJ, som i sin tur bestod av avhoppare från – just det – Liberaldem­okraterna.

ALLT BÖRJAR OCH slutar med LDP. De är, precis som de varit i hela efterkrigs­tiden, solen som den japanska politiken kretsar kring. Under 72 år har Liberaldem­okraterna bara varit utanför regeringen i drygt fyra. I en osäker tid är de därför det trygga valet. Det gäller också ledaren Shinzo Abe, ovanligt nog: landet har en lång tradition av att behålla maktpartie­t, men kasta ut dess politiker med huvudet före. Det vittnar de 63 olika premiärmin­istrarna sedan 1945 om.

Abe har lyckats bli ett lysande undantag, och nu har han och hans koalition fått arbetsro till efter OS i Tokyo 2020. Trots det stora väljarstöd­et är dock tonen återhållsa­m. Entusiasme­n för LDP är svag, och med viss rätta. Partiet är i grunden ett maktparti som det går att ha stora invändning­ar mot.

MEN ATT ABE tycks stanna ytterligar­e en mandatperi­od är bra. Ett starkt Japan är grunden för ett mer stabilt Ostasien, och även om en militär upprustnin­g inte kommer att ses med blida ögon av varken Kina eller Nordkorea är det en nödvändigh­et. Japan represente­rar den demokratis­ka världens intressen, och den får inte vika undan i en så viktig region. Som ordspråket lyder: om du vill ha fred, förbered dig för krig. Och ingen vill ha fred mer än det pacifistis­ka Japan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden